Ev sahipleri, kiracılar ve site yönetimleri dikkat! Aidat zammı yaparken bunları gözden kaçırmayın!
Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat rakamlarının genel kurulda yetki almadan yükseltilemeyeceğine dikkat çekti. İşte apartman ve site aidatları ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler...
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, itiraza rağmen yine fahiş aidat rakamı belirlenmesi durumunda ise kat maliklerinin, bağımsız bölüm toplam sayısının 3'te biri kadar imza toplayarak olağanüstü genel kurul toplanma talep edebileceğini aktardı ve "Aidatların genel kurulda görüşülerek indirilmesini talep edebilir" şeklinde konuştu.
Kiraz, aidat rakamları ile ilgili bir üst sınır ya da yükseliş konusunda azami bir oran olmadığının altını çizerek, "Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir" dedi ve 3 bin lira kira ödeyen bir kiracının, site aidatının 4 bin lira olması halinde, o farkı mal sahibine ödettirebileceğini söyledi.
Ali Güvenç Kiraz, son zamanlarda aidatlara ilişkin en sık karşı karşıya kalınan problemlere de değindi ve "Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır. Mutlaka olağan veya olağanüstü genel kurulda karar alınmalıdır. Lüks harcamaların aidatlara yansıtılması başka bir sorun. Yargıtay kararları ile de sabittir ki lüks harcamaları onları isteyen kat malikleri öderler" açıklamasında bulundu.
Kiraz, havuza çocuk kaydırağı yapılması, bahçeye çocuk parkı yapılması gibi giderlere bunları istemeyen ve kullanmayan kat malikleri ya da kiracıların katılma zorunluluğu olmadığını belirtti, fakat "'Havuzu kullanmıyorum' veya 'giriş kattayım asansörü kullanmıyorum' gibi konularda aynı durum geçerli değildir. Buralar ortak alan olduğu için geçerli değildir. Asansör veya havuz gibi ortak alanlara herkes katılmak zorundadır" ifadelerini kullandı.
Kiraz, site ya da apartmanlarda kiracıların ödememesi gereken harcama kalemlerinin de kiracılardan istenmesinin karşılaşılan başka bir problem olduğuna dikkat çekerek, kiracıların yalnızca kullanım kaynaklı giderleri ödemekle yükümlü olduğuna, çalışan maaşı ya da SGK primleri, ortak ısınma ve aydınlatma giderleri gibi kalemlere katılmak zorunda olduğuna dikkat çekti.
"Ancak kullanım kaynaklı olmayan örneğin işçinin özlük hakları, kıdem ihbar tazminatları veya asansör değişimi gibi demirbaş nitelikli değişimler veya güçlendirme, mantolama gibi esaslı tadilat masraflarını mal sahibi ödemek zorundadır" diye konuşan Kiraz, bir apartman içerisinde ortak alan ve giderlerle ilgili bütün kalemlerin aidat kalemleri olduğunun altını çizdi.
Kiraz, konuyla ilgili "Ancak bina örneğin yıkılıp yeniden yapılacak ise bu artık aidat kalemi değildir veya binada kat irtifakı çözülene kadar olan tüm giderler niteliklerine göre veya mal sahibi-kiracı ayrımına göre ödenmek kaydıyla aidat kalemlerindendir" diye konuşarak, daire içlerinde kat maliklerinin kendi yapacakları basit tadilat ve onarımlarla alacakları özel hizmetlerin, aidat kalemleri arasında olmadığını aktardı.