Ev sahipleri, kiracılar ve site yönetimleri dikkat! Aidat zammı yaparken bunları gözden kaçırmayın!
Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat rakamlarının genel kurulda yetki almadan yükseltilemeyeceğine dikkat çekti. İşte apartman ve site aidatları ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler...
İTİRAZ EDİLEBİLİR
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, aidat tutarlarının yükselişinin kat malikleri kurulunda belirlenebileceğine vurgu yaptı ve "Kat malikleri kurulu, gelecek yıl içerisinde ortak ana yapıya yapılacak bakım, tamir, sigorta ve yenilik giderlerini tahmini olarak hesaplar. Personel varsa maaş, sigorta, tazminat payını da bu hesaba ekler. Buna tahmini bütçe denmektedir" açıklamasında bulundu.
Bu giderlerin kat maliklerine nasıl paylaştırılacağının önem arz ettiğini, yönetim planındaki ilkelere göre aidatların paylaşılacağını, bu planda hangi konutun ya da iş yerinin ne kadar ödeyeceğinin belirlendiğini ifade eden Yüksel, açıklamasında "Zam oranı konusunda yasada açık hüküm yoktur ancak, yıllık TÜFE oranını geçen bir zamma itirazın mümkün olduğu söylenebilir" ifadelerine yer verdi.
AİDATLAR KİRA BEDELİNİ GEÇEMEZ
Ali Yüksel, kat malikleri genel kurulunda aidat belirlenirken; ne kadarının kiracıdan ne kadarının maliklerden alınacağının bütçe yapılırken belirlenmesi gerektiğini söyledi ve " Burada rehber yönetim planıdır. Kat mülkiyeti kanunu bu konuda açık değil ancak Yargıtay burada kiracının yönetici seçimi, aidat belirleme ve sair yönetimle ilgili konulardaki kat malikleri kurulu kararlarına karşı dava açma haklarının bulunmadığını kabul etmektedir" diye konuştu. Yüksel, kiracının daireyi ya da iş yerini kullanmasını engelleyen ve zorlaştıran kararlara dava açabileceğinin kabul edildiğini, kiracı açısından aidatın üst limitinin kirayı geçmeyecek olması olduğunu söyledi.
Temizlik ve bakım masraflarını; ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerini kiracının ödeyeceğine, kira sözleşmesinde bu giderleri malikin ödeyeceği belirtilmişse kiracının sorumlu olmadığına vurgu yapan Yüksel, "Kiracıya bu yan giderler dışında bir ödeme getirilirse, kira kontratında yazsa bile geçersizdir. Buna her zaman itiraz edebilir. Bunlara örnek olarak havuzun, bahçenin veya çatının yenilenmesi gösterilebilir" açıklamasında bulundu ve yan giderlere ilişkin rakamın ödenmemesi halinde kiracının tahliyesinin istendiği şikayetlerinin geldiğini belirtti.
Yüksel, bunun kanuna aykırı olduğuna dikkat çekti ve konuyla ilgili Borçlar Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nda kiracı-mal sahibi ilişkilerini düzenleyen bir yönetmelik çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Mevcut haliyle her iki yasanın da açık olmayan hükümler barındırdığını aktaran Yüksel, tarafların mağdur olduğuna ve site yöneticiliğinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tanımlanması ve meslek standardı hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük ise son günlerde, "aidatımız çok yüksek, aidat artışına karşı neler yapabiliriz" şeklinde şikayetlerin çoğaldığını dile getirdi ve toplum olarak aidatların yüksekliğinden şikayet ederken, kat malikleri toplantılarına da katılmanın sevilmediğini belirtti.
"Toplantılara genellikle aynı kişiler katılıyor, görevler hep aynı kişilerde kalıyor ve bazen imza eksiklikleri bile sonradan tamamlatılıyor" şeklinde konuşan Levent Küçük, maliyetlerin oldukça yükseldiği bu süreçte, aylık aidatların belirlenmesinde, apartman veya site yönetimleri ile sakinlerin zorlu bir süreçten geçtiğine vurgu yaptı ve "Aidatların yüksekliğinden dert yanarken, kat malikleri olarak öncelikle toplantılara mutlaka katılmalı, yapılacak harcamaları sorgulamalı ve oluşturulacak bütçeleri tartışmalıyız. Katılmadığımız kararları, dava açma hakkı açısından şerh koyarak imzalamalıyız" açıklamasında bulundu.