28 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye davası açarken bunu gözden kaçırmayın! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye davası açarken bunu gözden kaçırmayın! 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar, sık sık tahliye davalarına dönüşüyor. Tahliye davaları için önemli bir detay ortaya çıktı. İşte ev sahiplerinin de kiracıların da dikkat etmesi gereken o detay...



Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar, uzun bir süredir katlanarak artıyor. Yüksek kira almak isteyen ev sahipleri, mevcut kiracılarını çıkarmak için farklı yollara başvuruyor. Kiracılar ise yüzde 25 sınırını aşan kira zamları için tepki gösteriyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesindetahliye davaları ile ilgili merak edilen bir detayı kaleme aldı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye davası açarken bunu gözden kaçırmayın! 

KONUT ONARIMI TAHLİYE SEBEBİ Mİ?

Tamer Heper'e bir okuyucusu, 5 senelik yapılan kira sözleşmesinde esaslı onarım nedeniyle tahliye davası açmak için ev sahibinin yasal olarak 5 yıllık sürenin sonunu beklemesi gerekip gerekmediğini sordu. Okuyucu, "Yani 5 yıllık süre Nisan 2025’te doluyorsa tahliye davası bu sürenin sonunda mı açabilir? Belirli süreli sözleşme sonu derken tarih bu mu?" sorularını da yöneltti. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, soruya verdiği yanıta, "Kira sözleşmesinin feshini gerektiren davalarda dava açma süreli farklı olabiliyor" diyerek başladı. 

Heper, örneğin, temerrüt nedeni ile tahliye davalarında temerrüdün gerçekleştiği gün itibariyle dava açılmasının mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Esaslı onarım nedeni ile açılacak davalarda dava açma süreye tabi. Esaslı onarım yapılacak ise dava açmak için dönem sonu beklenecek ve dönem sonu geldiğinde de bir ay içinde dava açılacak" açıklamasında bulundu. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Tahliye davası açarken bunu gözden kaçırmayın! 

KİRA SÖZLEŞMESİNE AMAN DİKKAT

Dönem sonu denilirken, belli süreli sözleşmelerde sözleşmede belirtilen tarihlerin belirleyici olacağını vurgulayan Tamer Heper, "Ancak esaslı tamir nedeni ile tahliye davası açıldığında mahkeme bir hususu belirlemek isteyecektir. Acaba esaslı tamir derken ne yapılacak, bu tamir sırasında binada oturmak mümkün olacak mı olmayacak mı? Bu hususlar araştırılacak" ifadelerine yer verdi. 

"Örneğin; duvarlardaki çatlak onarılacaktır dersek, yapılacak bilirkişi incelemesi sonucu belki de ‘duvar onarımı esaslı onarım değildir bu sırada mecurda bulunmak mümkündür’ şeklinde rapor verilirse tahliye kararı verilmeyecek" diye konuşan Heper, ‘binada güçlendirme yapılacak, tüm kolon ve kirişler güçlendirilecek, bu esaslı onarımdır ve onarım sırasında yapıda olmak mümkün değildir’ denilmesi durumunda da tahliye kararı verileceğinin altını çizdi. 

4A, 4B, 4C emeklilerine ek ödeme müjdesi! Hesaplara maaşa ek 7 bin 500 TL yatırılacak!

Benzin, motorin, LPG alacaklar şimdi bakın! Akaryakıtta yeni hafta depremi! Benzin, motorin, LPG bugün kaç TL? 

Emekliler çileden çıktı! Bakan Göktaş’a ‘ücretsiz toplu ulaşım’ mektubu yazdı!


Geri Dön