10 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen zorunlu olacak! Hemen bakın!

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen zorunlu olacak! Hemen bakın!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarına çözüm için davadan önce arabuluculuğa başvurmak 1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla zorunlu olacak. 



Arabuluculuk için UYAP’tan başvuru yapılabilir mi?
 

Yine aktarılan detaylara göre, arabuluculuk sürecinin işleyişiyle ilgili de önemli detaylar paylaşan İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Doğan, davaları büyük bir çoğunlukla kiraya verenler (ev sahipleri) açacağı için dava açmadan önce arabuluculuğa zorunlu olarak başvuracaklar da büyük çoğunlukla onlar olacağını söyledi.

Açıklamasında söz konusu düzenlemeye göre, kiracının başvuru hakkında bir kısıtlama olmamakla beraber, uygulamada çoğunlukla konut sahipleri başvuracağını söyleyen Doğan, zorunlu arabuluculuk faaliyetinin Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesince tutulan sicile kayıtlı arabulucular tarafından yerine getirildiğini söyledi.

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen zorunlu olacak! Hemen bakın!

"Adliyelerdeki arabuluculuk bürolarında mevcut formu doldurmak suretiyle fiziken ya da UYAP vatandaş portalından ya da avukat vasıtasıyla UYAP avukat portalından güvenli elektronik imzalı olacak şekilde imzalamak koşulu ile başvuru yapılabileceğini söyleyen Doğan, arabulucunun taraflarla iletişim kurarak, onları toplantıya davet edeceğini ve arabulucu görevlendirildiğinden itibaren ticari davalara ilişkin uyuşmazlıklar hariç üç haftaya ek bir haftalık uzatma süresi sonrasında ve en fazla dört hafta içerisinde arabuluculuk sürecini sonlandıracağını söyledi.

Açıklamasında arabulucunun taraflar arasındaki iletişimi kurup onları bir araya getirerek, uyuşmazlıklarını kendilerinin çözmesini sağlayacağını söyleyen İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Doğan, "Eğer taraflar süreç sonunda anlaşmazlarsa, arabulucu tarafından düzenlenmiş olan son tutanak, açılacak davada mahkemeye sunulmak zorundadır. Kiraya veren ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda dava şartı olan arabuluculuk süreci de aynı biçimde yürütülecektir.” dedi. 


Geri Dön