Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen zorunlu olacak! Hemen bakın!
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarına çözüm için davadan önce arabuluculuğa başvurmak 1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla zorunlu olacak.
Her geçen gün yükselen kira fiyatları her gün yeni bir kiracı-ev sahibi tartışmasına neden oluyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, son dönemde gündemden düşmeyen kiraları artırmak isteyen konut sahipleri ve buna karşı çıkan kiracılar arasında yaşanan gerginlikler artık davadan önce arabulucu yoluyla çözüme kavuşturulacak.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu olacak.
Yaşanan bu gelişmelerle ilgili önemli açıklamalar yapan İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Doğan, Adalet Bakanlığı verilerine göre bugüne kadar zorunlu arabuluculuğa başvurulan uyuşmazlıklardan yüzde 69’luk kısmının çözüme kavuşturulduğunu dile getirdi.
Davalardaki artışı azaltacak mı?
Yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen arabuluculuğun zorunlu olmasından sonra davalardaki artışın azabileceğini belirten İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Doğan, TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle ağırlıklı olarak sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu bazı uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmanın 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale getirildiğini söyledi.
Açıklamasında bu davalar arasında bazı istisnalarla kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıkların da yer aldığını söyleyen İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Doğan, böylece de 1 Eylül tarihinden itibaren, ev sahibi ve kiracı arasındaki kira ilişkisi kaynaklı pek çok uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Yaptığı açıklamada Türkiye'de kira bedelinin son zamanlarda öngörülemeyecek kadar yüksek hızla arttığını söyleyen İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Adalet Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Doğan, "Konut sahipleri, kiracılarını yüksek kira bedeli artışı için zorluyor ya da tahliye amacıyla davalar açıyor. Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre bugüne kadar zorunlu arabuluculuğa başvurulan uyuşmazlıklardan yüzde 69’u çözüme kavuşturulmuş. Tespit edilen istatistiğe yakın sayıda kira uyuşmazlığının arabuluculuk süreci içinde çözüme kavuşturulacağı düşünülebilir, zorunlu arabuluculuk kira uyuşmazlıklarına ilişkin davaların azalmasında katkı sağlayabilir ancak tek başına yeterince etkili olamaz. Yani söz konusu bu davalardaki artışı biraz azaltabilir ama ekonomik durum öngörülebilir hale gelmeden durduracağını sanmıyorum.” dedi.