10 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen zorunlu olacak! Hemen bakın!

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen zorunlu olacak! Hemen bakın!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarına çözüm için davadan önce arabuluculuğa başvurmak 1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla zorunlu olacak. 



Beş sene boyunca sözleşmeyle belirlenen artış oranına göre kira artışı yapılabilir


Yasal kira zam oranlarıyla ilgili de önemli açıklamalar yapan Doğan, “Konut ve çatılı iş yeri kiralarına ilişkin kira tutarı artışlarını taraflar sözleşme ile serbestçe kararlaştırabilirler. Konut sahiplerinin yıllık TÜFE artışının altında olmak koşuluyla her oranı belirlemeleri mümkün. Beş sene boyunca sözleşmeyle belirlenmiş olan artış oranına göre kira artışı yapılabilir. Beş seneden sonra kiraya veren (ev sahibi) eğer emsal koşullara göre kira tutarını artırmak istiyorsa, dava açarak, hâkim kararı ile kira bedelini artırabilir. Mahkemenin belirlemiş olduğu kira bedeli üzerinden, sözleşme ile belirledikleri artış oranları, her kira dönemi başında uygulanmaya devam eder” diye konuştu.

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! 1 Eylül itibarıyla resmen zorunlu olacak! Hemen bakın!

Ev sahibi 11 senenin bitiminde kiracının tahliyesini isteyebilir

 

“Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı çıkarabilir? Eğer bir kiracı evden çıkmak istemiyorsa ne yapmalı veya ne yapabilir?” sorusunu da yanıtlayan Doğan, “Kiraya veren (konut sahibi) ile kiracı, serbest iradeleri ile yapmış oldukları kira sözleşmesi ile kira bedel artışını belirlerler. Söz konusu bu artış oranında TÜFE oranı üst sınırdır. Kiracı söz konusu bu sınırın üzerinde artış oranını kabul etse bile fazla bölümü geçersizdir ve dava yoluyla hakkını alabilir. Fakat beş seneden fazla sürmüş kira ilişkisinde normal ekonomik koşullar altında, emsal kiraların biraz altında olan bir artış talebini kabul etmek kiracının faydasına olur. Çünkü, hem geçmişe dönük kira bedeli artışı ödemek durumunda kalacak hem de dava masraflarına katlanmak zorunda olacaktır. Fakat ülkemizin şu anda içerisinde olduğu ekonomik koşullarda söz konusu bu durumun kiracının faydasına mı yoksa zararına mı olduğunu kestirmek biraz daha güçtür. Kiraya veren (konut sahibi) hiçbir gerekçe göstermeden, fakat 11 kira yılının bitiminden üç ay kadar önce Noter yoluyla bildirimde bulunmak suretiyle kiracının tahliyesini talep edeilir. Kanunda bildirilen bazı özel koşullar dışında kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir.” dedi.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Kiracılar Temmuz paniğinde! Zam sınırı için sadece 3 ay kaldı!

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar artık bina risk raporu istiyor!


Geri Dön