22 / 11 / 2024
fuzul

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz!

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları gündemden düşmüyor ve gün geçtikçe büyüyor. Fahiş zam talebini kabul etmeyen ve evi tahliye eden kiracılar depozito alırken zorluklarla karşılaşıyor. İşte 10 soruda kiralık ev depozitosu hakkında bilinmesi gereken her şey...




Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; depozito hakkında hem ev sahiplerinin hem de kiracıların bilmesi gereken durumlar bulunuyor. İşte 10 soruda kiralık ev depozitosu hakkında bilinmesi gereken her şey...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz! 

1-Depozitoda üst sınır bulunuyor mu? 

Kiralık konut bulmanın zorlaştığı bu günlerde yasal orandan fazla depozito talepleri göze çarpıyor. Fakat mülk sahipleri kiracıdan en çok 3 kira bedeli kadar depozito isteme hakkına sahip. Yani kirası 5 bin TL olan bir ev için depozito 15 bin TL'yi aşamaz. 

2-Depozito nasıl ödenir? 

Borçlar Kanunu’nda  depozito konusunda tarafları koruma altına alan bir düzenleme gidildi. Bu kapsamda, güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmeyecek şekilde, parayı ‘vadeli bir tasarruf hesabına yatırmak’, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo etmekle yükümlü. Böylecek, depozitonun enflasyon nedeniyle değer kaybı aşamasının engellenmesi hedeflendi. Fakat, bunu uygulayanların sayısı oldukça düşük. Emlak piyasasında depozitolar genellikle kira gibi banka hesabına yatırılıyor veya elden ödeniyor. 

3-Depozito dolar ya da Euro ile ödenebilir mi? Böyle olursa iadesinde tutar nasıl belirlenir? 

Kiralamalarda yabancı para cinsi kullanılamazken, depozitoda yabancı para cinsi kullanılabiliyor. Tahliye zamanında da kiracı hangi para biriminden ne kadar ödeme yaptıysa iadesini alma hakkına sahip. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz! 

4-Kiracılar depozitoda faiz talep edebilir mi? 

Kiracı depozitosunu Türk Lirası olarak verdiğinde, sözleşmede tersi durum bulunmuyorsa yasal faizi eklenerek ödenir. 

5-Depozitodan hangi giderler karşılanabilir? 

Kiracının ödenmemiş aidat borcu varsa, konutta demirbaşlarda hor kullanıma bağlı bir hasar varsa bunlar depozitodan karşılanır. Fakat mülk sahibi eski kiracıdan boya-badana masrafını ödemesini talep edemez. Örneğin, 10 bin lira depozito alacağı olan bir kiracının, site ya da apartmana da 1000 TL aidar borcu var. Bu durumda ev sahibi bu gideri düşerek depozitoyu öder. 

6-Kiracı depozitoyu geri almayarak son 1-2 kirasını ödememesi mümkün mü? Depozito kira bedeli yerine geçer mi? 

Depozito asla kira tutarı yerine kabul edilmiyor. Kiracının tahliye zamanına kadar kirasını düzenli şekilde ödemesi gerekiyor. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz!

7-Anahtar teslimi nasıl gerçekleştirilir? 

Gayrimenkul hukuku uzmanları, evi tahliye eden kiracının anahtar teslim sürecinin altını çiziyor. Anahtarın komşuya, apartman görevlisine bırakılmasının riskli olduğuna dikkat çekilirken, bunun yerine arafların alacak-verecek olmadığına ilişkin bir mutabakat imzalaması öneriliyor. Eğer taraflar arasında sorun bulunuyorsa, anahtarın ihtarname ile notere bırakılması ve depozitonun da ihtar çekilerek istenmesi tavsiye ediliyor. Tersi durumda, depozito alınamadığı gibi, kira ödeme sorumluluğu da sürüyor. 

8-Konutun hasarsız bırakıldığı nasıl ispat edilir? 

Konutu zararsız teslim eden kiracının günlük bir gazete ile tarihi göstererek fotoğraf veya video çekmesi tavsiye ediliyor. Bu şekilde sonradan ortaya çıkabilecek haksız suçlamalar önlenmiş oluyor. Eğer işyeri kira depozitosu varsa bu noktada ciddi rakamların gündemde olması sebebiyle mahkeme kararıyla tespit edilebiliyor. 

9-Konut satıldığında depozitoyu kim ödüyor? 

Konutun satılması halinde tüm sorumluluk yeni ev sahibinin oluyor. Kiracı depozitosunu, konutu yeni alan kişiden talep etmek hakkına sahip.

10-Kiracı depozitosunu alamazsa ne yapabilir? 

Eğer kiracı haklı olmasına rağmen, depozitosunu alamııyorsa; icra takibine ya da dava yoluna başvurabilir. İcra yoluna gidilir ve mül sahibinin itirazına karşın kiracı haklı çıkarsa, bir de yüzde 20 tazminat ödenmesi gerekiyor. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Herkesi ilgilendiriyor! Kira öderken bunu yaparsanız...

Türkiye konut fiyatlarında zirvede! Son bir yılda fiyatlar yüzde 110 arttı!

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın!


Geri Dön