Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Emlak sitelerindeki ilanlar kira bedelinin tespitine esas alınır mı? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar son ayların en çok konuşulan konuları arasında başı çekerken Emlak sitelerindeki ilanlar kira bedelinin tespitine esas alınıp alınamayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte o sorunun yanıtı...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerilimler ve bitmek bilmeyen kavgalar son ayların en çok konuşulan konuları arasında başı çekerken hem ev sahipleri hem de kiracılar yaşadıkları mağduriyetleri sosyal medya hesapları üzerinden sık sık dile getiriyor.

Yüzde 25 kira artışı sınırı ev sahiplerinin elini kolunu bağlarken, pek çok ev sahibi de kiracılarını evden çıkartmak ya da kira tespit davalarıyla kiralarını yükseltmek istiyor. 

Hem mülk sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren konular ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Avukat Esat Özel resmi X hesabı https://twitter.com/turk_avukat üzerinden yine çok önemli bir paylaşım yaptı. 


Avukat Esat Özel'in paylaşımı şu şekilde:

EMLAK SİTELERİNDEKİ İLANLAR, KİRA BEDELİNİN TESPİTİNE ESAS ALINIR MI?

Bilirkişinin emsal olarak incelediği taşınmazların henüz kiraya verilmemiş, emlak sitelerinde ilan olarak yer alan taşınmazlar olduğu görülmektedir. Bu ilanların henüz birer icaba davet olduğu açıktır. (İcaba davette, bir kimsenin, başkalarının kendisine teklifte bulunmasını sağlayıcı ve sözleşme için görüşmelerin başlamasını amaçlayan beyanda bulunması söz konusudur. bilirkişilerin res’en emsal olarak kabul ettiği ilândaki taşınmazların bedellerinin, dava konusu taşınmazın bedelinin belirlenmesinde kriter olmaması gerekir. Davalı vekilinin tespit edilen kira bedelinin miktarına ilişkin istinaf sebebi de bu sebeple yerinde bulunmuştur.

-İstanbul BAM 36. Hukuk Dairesi
2017/303 E., 2017/395 K.

Aynı yönde;

-İzmir BAM 6. Hukuk Dairesi 
2019/3393 E., 2020/825 K.

Avukat Esat Özel'in paylaşımına şu yorumlar geldi:

Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz!

Kıbrıs'ta emlak krizi kapıda!

Konut fiyatları uçtu, arsaya rağbet arttı: 14 bin kişi, 750 futbol sahasına denk arsa aldı!