Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Ev sahipleri artık konuda kiracılara dava açabilecek!

Pek çok konut sahibi yüzde 25 zammı kabul etmezken, kiracılar da yüzde 25 zam sınırlaması konusunda ısrar ediyor. Bu kapsamda, konut sahiplerinin aslında dava açabileceği ortaya çıktı. İşte detaylar...

Türkiye’de bir süredir yaşanan ekonomik krizin yarattığı enflasyonun en fazla etkilediği alanlardan biri de konut ve iş yeri kiraları oldu. Bu kapsamda, kat malikleri ile kiracılar arasında her gün yeni bir olay gündeme geliyor.

Kat malikleri ile kiracıları karşı karşıya getiren kira sınırlaması konusunda gün geçtikçe kriz daha da derinleşiyor. Kiracılar genel olarak ilk 5 yıl içerisinde mevcut yüzde 25 zam ile devam etmeyi talep ederken, konut sahipleri de yasal artış miktarı ile enflasyon karşısında adeta eziliyor. Birçok sorun da tam bu noktada ortaya çıkıyor.

 

Kamuoyunda ilk beş sene boyunca kira artışı için herhangi bir dava açılamayacağı ve tarafların mevcut kira ilişkisi içerisinde yasal zam sınırından fazlasını isteyemeyeceği düşünülüyor. Ancak bunun doğru olmadığı ifade ediliyor.

Konuya yönelik açıklama yapan Avukat Murat Turgut Minar, şunları söyledi: “Kira ilişkileri için yasada düzenlenen dava türü Kira Tespit Davası olarak biliniyor. Bu dava gerçekten de toplumun bildiği gibi ilk beş senelik süre dolmadığı müddetçe açılamamaktadır. Bunun yanı sıra, Yargıtay’ın 3’üncü ve 6’ncı dairelerinin uygulamalarından gelen Kira Uyarlama Davası adı verilen davada; olağanüstü enflasyon koşulları kapsamında 5 yıllık süre beklenmeksizin dava açılabilmektedir.

 

KİRACILAR DA KONUT SAHİPLERİNE DAVA AÇABİLİR

Aynı zamanda, bu davayı sadece ev sahipleri değil; piyasa rayicinin üzerinde kira ödeyen kiracılar da konut sahiplerine karşı açabilmektedir. Bu noktada amaç kira ilişkisinin mali koşullar ve kişilerin bakmakla yükümlü olduğu bireyler, sağlık problemleri gibi özel koşulları bir arada değerlendirildiği zaman ortaya çıkan yeni durum bakımından sözleşmenin uyarlanmasıdır. Söz konusu dava türünün de arabuluculuk sürecine tabi olması ile beraber taraflar arasında dava sürecine kadar resmi olarak anlaşmazlığın giderilmesi noktasında sulh ve diyalog kanallarının kullanılması gerektiği hususu da unutulmamalıdır.”

Konut kredilerinde BSMV dönemi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘Sosyal konut, her zaman gündemimizde’

Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilen bina depremde 44 can aldı!