27 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması uzamayacak!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması uzamayacak!

Milyonlarca ev sahibi yüzde 25 zam sınırından şikayetçiyken, uygulama ile ilgili Bakan Tunç'tan bir son dakika açıklaması geldi. Peki kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması ne zaman bitecek? İşte ayrıntılar...



Türkiye'de uzun süredir yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı hakim. Hem enflasyon hem pahalılık geçtiğimiz yıllarda konut fiyatlarının da fahiş oranda yükselmesine neden oldu. Kiralık ve satılık konut fiyatları uçuşa geçerken, ev alacaklar ve kiracılar rakamlara tepki göstermeye başladı.

2022 yılının Temmuz ayında fahiş kira bedellerinin engellenmesi amacıyla, kiralara yüzde 25 artış sınırı uygulanmaya başlandı. Söz konusu uygulamanın ardından ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar katlandı. 

Yüzde 25 zam sınırını düşük bulan ev sahipleri tahliye yollarını ararken, kiracılar da fahiş zamlar ile tahliye sebebiyle tedirgin oluyor. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması uzamayacak!

Kiralara yüzde 25 zam sınırı uygulaması, Temmuz 2023'te sona erecekti. Ancak söz konusu tarihe gelindiğinde, anlaşmazlıklar hala sürdüğü için yüzde 25 zam sınırı uygulaması Temmuz 2024'e kadar uzatıldı. 

Milyonlarca ev sahibi yüzde 25 zam sınırından şikayetçi. Çünkü evlerinin değerlerinin düşük kaldığını, kiracıların evlerinde neredeyse bedavaya oturduğunu belirtiyorlar. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artış oranlarına getirilen yüzde 25 sınırlaması ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması uzamayacak!

YÜZDE 25 ZAM SINIRI DÜZENLEMESİ UZAYACAK MI?

Hem ev sahipleri hem kiracılar bu Temmuz ayına kadar uzatılan uygulamanın ne zamana kadar süreceğini, bir sene daha uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyor. 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Bakan Tunç, katıldığı bir TV programında sınırlamanın uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili soruyu yanıtladı. Yılmaz Tunç, "1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun devam etmesine gerek olmayacak" diye konuştu. 

"Kiralarda fahiş kira artışı sebebiyle mağduriyet oluşmaması amacıyla TBMM’de yüzde 25’le sınırlandırıldı. Sonrasında yine bu artışla ilgili endişeler sürdü ve 1 sene daha uzatıldı. Temmuz itibarıyla sona ermiş olacak tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu. Kiracıların mağdur olmaması içi Meclisimiz böyle bir karar aldı Eski kiracıların kiralarla ilgili elbette serzenişleri oldu. Bir takım sorular ortaya çıktı" açıklamasında bulunan Bakan Tunç, 1 Eylül tarihinden itibaren uygulamaya alınan kira davalarında arabuluculuk ile ilgili de konuştu. 

Kira uyuşmazlıklarıyla ilgili arabuluculara Türkiye genelinde 129 bin 259 başvuru olduğunu belirten Tunç, "Bu rakamdan 69 bin 239'u anlaşmayla çözülmüş durumda. İki taraflı düşündüğümüzde 140 bin kişinin adliyeye gitmemesi anlamına gelir. Bu konudaki tartışmalar da ciddi şekilde düştü" ifadelerini kullandı. 

Kiracılara 100 bin TL verilecek! Detaylar tek tek açıklandı: Mega kentte oturanlar dikkat!

Kredi kartı kullanan nelere dikkat etmeli! Kartlara kısıtlamalar geliyor!

1938'de otel, kaplıca ve eğlence merkezlerinden alınan kazanç vergileri yarı yarıya düşmüş!

Geri Dön