14 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! İşte yeni kira dönemi 5 soruda tüm detaylarıyla!

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! İşte yeni kira dönemi 5 soruda tüm detaylarıyla!

Son dönemlerde milyonlarca kişinin ortak sorunu hızla artan ve artık çoğu maaşı geçen kira bedelleri oldu. İşte yeni kira dönemi 5 soruda tüm detaylarıyla...



Hürriyet'ten Gülistan Alagöz, yeni dönemde ev sahibi ve kiracıların yasal haklarını kaleme aldı. İşte yeni kira dönemi 5 soruda tüm detaylarıyla...

1. Yeni zam sınırı dönemi ne zaman başlayacak, nasıl uygulanacak?

Kiraya zam Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılıyordu. Örnek vermek gerekirse, son açıklanan oran yüzde 63.72 oldu. Fakat geçen sene yapılan düzenleme ile tavan zam oran belirlendi ve “11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında (1 Temmuz dahil) yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak” denilmişti. Verilen detaylara göre, önümüzdeki günlerde yasalaşacak olan düzenleme ile sürenin bir sene daha uzaması bekleniyor. Söz konusu bu durumda temmuz ve sonrasındaki aylarda sözleşme yenileme döneminde konut kirasında yıllık artış yüzde 25 şeklinde olacak. (Eğer farklı bir oran belirlenmezse) Yani son enflasyon rakamlarını baz aldığımızda 3 bin TL olan kira 4 bin 912 bin TL'ye çıkacakken, sınırlama ile 3 bin 750 TL olabilecek.

ARA ZAM YAPILAMAZ

2. Ev sahibi ara zam talep edebilir mi?

Verilen detaylara göre, kira sınırından sonra kimi ev sahipleri yüzde 25’i yeterli bulmadığı için ara zam talep etmeyebaşladı. Kiracısı ile yeni rakam için uzlaşanlar da ‘ilk 6 ay için bu rakam’ pazarlığına girdi. Fakat kirada ara zam istenilmesi yasal değil. Kiraya zam senede bir defa ve sözleşme yenileme döneminde yapılır.

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! İşte yeni kira dönemi 5 soruda tüm detaylarıyla!

UZLAŞMAK ZORLAŞTI

3. 5 seneyi dolduran kiracılar için süreç nasıl ilerleyecek?

Mevcut sistemde konut sahibi 5 seneyi dolduran kiracısı için kira tespit davası açabiliyor. Bu yolla da ‘kira bedeli düşük kaldı, mahkemece yeniden belirlensin’ diyor. Hukukçular uzun süren dava süreçleri sebebiyle taraflara uzlaşmasını tavsiye etse de bu mümkün olmuyor. Çünkü eski kira ile talep edilen rakam arasındaki makas ciddi oranda açıldı. Kiracının 5 bin TL, ev sahibinin 10 bin kira dediği yerde 7-8 bin TL'den el sıkışılıyordu. Şimdi 5 bin TL kira ödenen evde ev sahibi 30-40 bin TL talep ettiği için orta yol bulunamıyor. Peki bu durumdaki kiracının ne yapması gerekiyor? Eğer herhangi bir uzlaşma yoksa ve dava açıldıysa kiracı yasal oranda zam yaparak devam edebilir. Ta ki mahkeme sürei sonuçlanana kadar. Dava sonucunda kiracının yeni kira bedelinden ödeme yapması, eğer karar verildiyse geçmiş dönem zam farkını da ödemesi gerekli.


Geri Dön