20 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracıların en çok merak ettiği konu! 1 yıllık kiracı evden çıkarılır mı?

Ev sahipleri ve kiracıların en çok merak ettiği konu! 1 yıllık kiracı evden çıkarılır mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sıkıntılar meselenin hukuki boyutlarının daha çok araştırılmasını sağlıyor. Buna göre, 1 yıllık bir kiracıyı ev sahipleri evden çıkarabilir mi?



Ev sahipleri ve kiracıların arasında yaşanan sorunlar toplumsal bir sorun haline gelmiş durumda. Buna göre, taraflar kendi bakış açılarından meseleye yanaştıkları zaman anlaşmazlıklarda kaçınılmaz bir durum alıyor. Kiracıları evden çıkarmak isteyen ev sahipleri de yasal olarak çok geniş haklara sahip değiller ve bir ev sahibi 1 senedir oturan kiracının evden nasıl çıkarılabileceğini hemen hemen kirada evi olan her ev sahibi sorgulamaktadır.

KİRACI HAKLARI DAHA FAZLA

Türkiye’de kat Mülkiyeti Kanunu başta olmak üzere bağlantılı kanunlar kiracı dostu olarak biliniyor. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Geçmiş yıllarda ev sahipleri kiracılara çok kapsamlı haksızlıklar yapınca bu şekilde düzenlemeler yapıldı. Fakat son iki senede ev sahipleri kira gelirlerinde yüzde 25 zam sınırı nedeniyle ciddi bir azalma ile karşılaştılar. Bulabildikleri tek çözüm yolu ise kiracıları evden çıkarmak oluyor. Fakat yasalara göre 10 senelik kiracılık sözleşmesi dolmadan ev sahibi kiracıyı nedensiz olarak evden çıkaramıyor. Kiracı ise istediği zaman kira sözleşmesinin senelik süresinin dolması şartı ile kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.

Ev sahipleri ve kiracıların en çok merak ettiği konu! 1 yıllık kiracı evden çıkarılır mı?

1 YILLIK KİRACININ EVDEN ÇIKARILMA YOLLARI NELERDİR?

1 seneden beri kiracının ev sahibi tarafından evden çıkarılabilmesi için haklı gerekçeler olması gerekiyor. Bu kiracılar ev sahipleri tarafından keyfi olarak evden çıkarılamaz. Ev sahipleri sadece şu 4 gerekçe ile 1 yıllık kiracıları evden çıkarabilirler.

- Ev sahibinin eve ihtiyacı varsa ve bunu ispatlarsa kiracı evden çıkarılabilir. Kiracı evden çıkmamakta inat ederse şayet süreç uzasa da mahkemeden tahliye kararı çıkarılabilir.

- Öte yandan kiracı kira ödemelerini yapmıyorsa veya geç yapıyorsa evden çıkarılabilir. Kiracı 1 yıl içinde 2 defa ödeme aksatmış ve ev sahibi de yazılı bildirim göndermişse mahkemeye başvurup kiracının evden çıkarılmasını isteyebilir. Yazılı bildirim yoksa buna da hakkı yoktur.

- Kiralık evde esaslı tahliye yapılacaksa ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir. Fakat bu bir bahane değildir ve kiracı evden çıkarılıp ev bir başkasına kiraya verilirse ev sahibi eski kiracısına tazminat öder.

- Ev sahibi kiracıdan geçerli bir tahliye taahhütnamesi almış ve o belgede yazılı olan süre gelmişse gerekli yasal işlemler ile kiracı evden çıkarılabilir.

Kiracı ne yaparsa ev sahibi evden çıkaramaz?

Kiracılar dikkat! Kiracılar tadilat yaptığı zaman masrafı kiradan düşebilir mi?

Ev sahiplerinden varlıklı kiracılara gelir transferi! 


Geri Dön