Kira

Ev sahiplerinin kiracılardan istediği talepler 'yok artık' dedirtti! Avukatlar uyarıyor! Bu belgeleri isteyemezsiniz...

Ev sahipleri evlerini kiraya vermeden önce kiracılardan öyle taleplerde bulundu ki görenler 'yok artı' dedi. Peki ev sahipleri kiracılardan hangi belgeleri isteyemez? Avukat Elvan Kakıcı Şimşek tek tek açıkladı.

Yüzde 25 kira artışı uygulaması ile mağdur olan ev sahipleri yeni dönemde de mağdur olmamak için kiracılardan özel taleplerde bulunmaya başladı. Kimi borcu olup olmadığını soruyor, kimi kredi notunu öğrenmek için rapor istiyor. Peki ev sahiplerinin bu belgeleri istemesi yasal mı? Ev sahipleri kiracılardan hangi bilgileri isteyemez?  Avukat Elvan Kakıcı Şimşek haberglobal'e anlattı.

Haberglobal'den Sibel Gülersöyler'in özel haberine göre, avukat Elvan Kakıcı Şimşek, atılacak doğru adımların ev sahiplerinin doğacak problemleri önceden öngörerek engellemesini kolaylaştırdığı söyleyerek, ev sahiplerinin kiracılardan istediği belgelere değindi. 

KİRACILAR DİKKAT

Elvan Kakıcı kiracı araştırması yapmak, kira sözleşmesi hazırlamak ve ödeme koşullarını belirlemek gibi etkenlere dikkat etmek, uzun vadeli ve sorunsuz bir kiralama süreci için çok önemli olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:'' Olası bir sorunda yasal yollarla hak aranabilmesi için tüm işlemlerin belgelenebilir olması gerekir. Ancak kiracının hayatına dahil olmak ile yakından tanımak arasında çok ince bir çizgi var." dedi.

ÖZEL HAYATINA MÜDAHALE... YASAL TALEP DEĞİL!

Ev sahibinin kiracının aylık gelirini belgelendirmesini talep edebileceğini anlatan Av. Elvan Kakıcı Şimşek, "Kiracının kirayı geciktirme durumunda ev sahibinin herhangi bir ceza uygulaması söz konusu olmayıp hakkını yasal yollardan arayarak tahliye davası açabilir.

Kiracının borcu olup olmadığını öğrenmek, Findeks raporunu istemek kiracının özel hayatına müdahale olduğundan yasal talepler değildir" ifadelerini kullandı.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNDE DİKKAT!

Av. Elvan Kakıcı Şimşek, tahliye taahhütnamesine de dikkat çekerken şöyle devam etti: "Taahhütname, kiracının kiraladığı taşınmazı belirli bir tarihte tahliye edeceğini beyan eden yazılı bir belge. Tahliye taahhütnamenin geçerlilik koşulları ise; kira sözleşmesi yapıldıktan sonra verilmiş olmalıdır.

Taahhütte kiralananın boşaltılacağı tarih açık ve net olarak belirtilmeli ve yazılı şekil şartına uygun hazırlanmalıdır. Taahhütnameyi bizzat kiracı imzalamalıdır. Kira kontratı yapılmadan önce hazırlanmış tahliye taahhütnamesi ise geçersiz sayılır." ifadelerini kullandı.

Kira sorunu resmen şehirden köye tersine göç başlattı: Kiracısını çıkartamayan ev sahibi, memleketine döndü!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi neden bu kadar önemli?

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira bedeli nasıl belirlenir? Ünlü avukat ev sahiplerini uyardı!