03 / 05 / 2024

'Ev Turizmi' konusu masaya yatırıldı!

'Ev Turizmi' konusu masaya yatırıldı!

Turizm sektörünün paydaşları TUYED ile birlikte son dönemlerin önemli tartışma konuları arasında yer alan "Ev Turizmi" ni TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu' nun moderatörlüğünde masaya yatırdı...




Turizm sektörünün paydaşları TUYED ile birlikte son dönemlerin önemli tartışma konuları arasında yer alan "Ev Turizmi"ni TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu'nun moderatörlüğünde masaya yatırdı. 


TUYED'in Taksim Eresin Otel'de düzenlediği ve moderatörlüğünü TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu'nun üstlendiği "Ev Turizmi" konulu panele konuşmacı olarak; Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Levent Erdoğan, Özel Belgeli, Özel Nitelikli Butik Otelciler Birliği (ÖZBİ) Başkam Ufuk Aslan, Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü ve Ev Turizmi Derneği Genel Sekreteri Işıl Karababa katıldı. Panelde son dönemlerde Türkiye'nin siyasi gündeminde de kendisinde yer bulan ev turizmi konusu ilk kez geniş bir tabanda tartışıldı. Kayıt dişilik ve kontrolsüzlüğün bu alandaki en büyük sorun olduğuna dikkat çekildi. Ev turizminin giderek artan talep sonucu turizmin bir segmenti haline geldiği vurgulanan panelde, yasal mevzuat ve standardizasyon gibi eksikliklerin büyük bir sorun teşkil ettiği vurgulandı. Ev turizmi yapan sektör temsilcileri panelde, konaklama sektörüne rakip değil, onu tamamlayan bir yapı olduklarını söylerlerken, otel ve acente birlikleri temsilcisi konuşmacılar ise bu alandaki keyfiyet ve standartsızlığın sektöre ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirttiler. 


'Otellere rakip değiliz'


Panelde konuşan TÜRSAB Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, dünyada 95 milyar dolarlık bir sektör haline gelen ev turizminin Avrupa'da 60 yılı aşkın bir süredir var olduğunu, Türkiye'de de yaklaşık 20 yıldır uygulandığını dile getirdi. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon evin ev turizmi çerçevesinde kiralandığını tahmin ettiklerini belirten Tarhan, sadece araştırma yaptıkları Balıkesir ve çevresinde 200 bin civarında evin bu amaçla kiralandığını, bunun da yaklaşık 15 milyon dolarlık bir pazar anlamma geldiğini kaydetti. Otellere rakip olmadıklarını ifade eden Tarhan, "Biz Avrupa'dan buraya gelmeyen müşteriyi getirmeye çalışıyoruz. 


Avrupa'dan gelen misafir zaten gelip otelde kalıyor. Biz pastadan pay alma çabası içinde değil pastayı büyütme amacındayız. Avrupa'dan gelen misafirin daha rahat hareket etmesini sağlamak istiyoruz. Avrupa'da şehir konaklamalarında ev turizmi geçen yıl yüzde 160 oranında büyüdü. Paris'e 80 milyon kişi gelecekse bunun hepsini otelde konaklatmanız mümkün değil. İstanbul'un da bu seviyelere ulaşması engellenmemelidir" dedi. 


Ev turizminin bölgesel ve mevsimsel olarak farklı tanımlandığını belirten Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü ise "ev turizmi" tanımının bu alan için en doğru tanım olduğunu dile getirdi. 


'Değişen trendler ev turizmini geliştirdi'


Ev turizminin dünyadaki genel eğilimlerdeki değişmelere paralel olarak geliştiğini ifade eden Ülkü, "Her şey dahil sistemi sıkıntı yaratmaya başladı. Alternatif konaklamada amaç daha nitelikli turisti çekmek. İnternet tüm dünyada hızla büyüdü. İnternetten gideceğiniz sokağa kadar her yeri görebiliyorsunuz. 2009'da 1700 kiralama varken, bu rakam 10 kat büyüyerek 10 binlerin üzerine çıktı" dedi. 

Firma olarak farklı dillerde hizmet verdiklerini kaydeden Ülkü, "En az talebi Rusya'dan alıyoruz. Ruslar Türkiye turizminde ikinci sırada olmasına rağmen daha ucuz tatil istedikleri için ev turizmine yönelmiyorlar" şeklinde konuştu. 


Ev turizmi sektörüne getirilen "kayıtdışılık" eleştirisine yönelik olarak, kendilerinin de kayıtdışılıktan şikayetçi olduklarını söyleyen Ülkü, bu alandaki mevzuat eksikliğine dikkat çekti. 


'Rekabet eşit koşullarda olmalı' 


Panelde konuşan TUROB Genel Sekreteri Levent Erdoğan da kıyı bölgeleri ve kentlerdeki ev turizmi arasındaki farklılığa dikkat çekti. Erdoğan, "1 hafta 10 günlük konaklamanın otel odasında maliyetli olacağını kabul ediyoruz ama bu işi yapanlar eğer yapmaya devam edeceklerse eşit koşullarda rekabet etmek gerekecek. Tek binada, donanımlı daireler yapabilirsiniz. Onlardan da yangın tertiban, kimlik kaydı gibi gereksinimlerin yerine getirilmesi istenecek. Konut alam içinde muvafakat olmadan bunları ticari alan olarak kullanamazsınız. Bu konuda bilgi eksikliğinin olduğunu düşünüyoruz. 


Biz bu konaklama şeklinin müstakil binalarda apart otel veya rezidans başlığı altında yapılmasına karşı değiliz" dedi. Ev turizminin oluşan taleple birlikte kendiliğinden geliştiğine dikkat çeken Ev Turizmi Derneği Genel Sekreteri Işıl Karababa ise kendi seyahatini düzenleyen gezginlerin kısa süreli ev kiraladıklarını, ev turizminin daha çok kültür turizmi odaklı seyahat edenlerin talebi olduğunu dile getirdi. 


Hürses


Geri Dön