18 / 05 / 2024

Evcil hayvanı olanlar dikkat! 1.634 lira para cezası uygulanacak! Bakanlık açıkladı

Evcil hayvanı olanlar dikkat! 1.634 lira para cezası uygulanacak! Bakanlık açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, evcil hayvanlara mikroçip takılıp kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulaması için son tarihin 31 Aralık 2022 olduğu açıkladı. İşte detaylar…



393 BİN 771 ADET HAYVANA TAKILDI

Mikroçip uygulaması ile birlikte kedi ve köpeklerin sağlık kontrollerinin takip edilmesi, sokağa bırakılması, kaybolma ya da kaçırılma durumlarında hayvanların hem bulunabilmesi hem de sokağa bırakılmış olan ya da kaçıranların tespit edilip, ceza uygulanabilmesi amaçlar arasında. Bu kapsam dahilinde hayvanını sokağa terk eden kişiler, sahibinin bilgilerinin de yer almış olduğu çip sayesinde bulunabilecek. Bu kişilere 2 bin 724 lira ceza uygulanacak. Yasaklı ırkları terk eden kişilere ise 13 bin 620 lira ceza kesilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamış olduğu verilerine göre, 1 Ocak 2021 gününde başlayan uygulama bütününde bugüne kadar 162 bin 75 adet kedi, 231 bin 685 adet köpek, 11 adet gelincik olmak üzere toplam 393 bin 771 adet ev hayvanına mikroçip takıldı.

Kimlik kartlarında yer alan vatandaşlık numarası gibi hayvanlara takılan mikroçiplerin de 15 karakterli biçimde seri numarası bulunuyor. Deri altına özel bir cihaz ile uygulanan, salt-okunur pasif radyofrekans tanımlama malzemesi de bulunan mikroçip ile evcil hayvanlar sahiplerinin üzerine kaydedilmiş olmakta. Hayvanlara çip zorunluluğu kapsamı dahilinde kullanılan pasif mikroçipler, evcil hayvanlara tanımlanmış olan kimlik bilgilerini saklar fakat aktif olarak bilgi gönderimi yapmaz. Yönetmelik kapsamında kullanılacak mikroçiplerin pili veya dahili güç kaynağı yokken, mikroçipler özel okuyucu aracılığı ile okundukları takdirde sakladıkları kimlik bilgileri görülebilir aynı zamanda bu bilgiler sayesinde evcil hayvanın sahibinin kim olduğu da kolay bir şekilde tespit edilebilir. Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer almış olduğu mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte edilmekte.

Evcil hayvanı olanlar dikkat! 1.634 lira para cezası uygulanacak! Bakanlık açıkladı

Dünyaca ünlü banka altın tahminini yeniledi! Elinde altın olan herkesi ilgilendiriyor

Kredi kartı borcu olanlara müjde! Af geliyor sicil temizleniyor!

Asgari ücrette flaş gelişme! AK Parti’den yeni açıklama geldi! 2023 asgari ücret…


Geri Dön