Ekonomi

Evde bakım maaşı alanlar için resmen 9 bin 77 TL... Tarih belli oldu

Evde bakım maaşından faydalanan çok sayıda vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımız ödemelerin ne zaman hesaplara yatacağını merak ediyordu... 9 bin 77 TL... Tarih belli oldu.

Ülkemizde evde bakım maaşları sayesinde geçinen çok sayıda vatandaş var. Bu vatandaşlarımız evde bakım maaşlarını her ay düzenli olarak çektikten sonra hayatlarına devam ediyor. 

Bu vatandaşlarımız ödemelerin ne zaman hesaplara yatacağını merak ediyordu... 9 bin 77 TL... Tarih belli oldu. 

TARİH BELLİ OLDU

Evde bakım maaşı, engelli bireylere bakım hizmeti veren yakınlarına yönelik devlet tarafından yapılan bir destek ödemesidir. Bu kapsamda evinde yaşlı, bakıma muhtaç, engelli yakınlarını günlük ihtiyaçlarını karşılamaya destek olan bireylere düzenli olarak ödemeler yapılır. Bu ay içerisinde gerçekleştirilecek ödeme ile hak sahiplerinin maddi yükü hafifletilecek ve bakım hizmetlerine destek olunacak.

Evde bakım maaşı başvurusu yapmak isteyenler, Aile ve Sosyal Politikalar İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgi ve belgeleri tamamlayabilirler. Gelir ve bakıma muhtaçlık kriterlerinin yanı sıra sağlık kurulu raporları da incelenerek maaş hakkı belirlenir.

Evde bakım maaşı, ağır engelli raporu bulunan ve günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan bireylere verilmektedir. Ödeme detayları ve durumu, e-Devlet üzerinden "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" ve SMS yoluyla da sorgulanabilir. Ödemelerin her ayın 15'inden 31'ine kadar gerçekleştirileceği hatırlatılmaktadır.

ENGELLİ AYLIĞINDAN NASIL FAYDALANILIR?

Öte yandan vatandaşlarımızın bir diğer merak ettiği konu ise engelli aylığı... İşte engelli aylığından faydalanmanın yolları. 

Engelli aylığı 2022 sayılı Kanun kapsamında, sosyal güvenlik kurumlarından   (SSK,   Bağ-Kur,   Emekli   Sandığı)   hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belgelenen, 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen   bir   aylıktır.   Engelli   aylığından   yararlanmak   için gelir    kriteri    bulunmaktadır.    Hanenin    toplam    gelirinin (menkul-gayrimenkul),  hanede  ikamet  eden  kişi  sayısına bölündüğünde ortaya çıkan tutarın net asgari ücretin üçte irini geçmemesi gerekmektedir.

18 yaşından büyük engellilerin %40 ve üzeri engel oranına sahip olmaları, 18 yaşın altındaki engelliler için Hafif Düzeyde ÖGV  (40-49,)    Orta  Düzeyde  ÖGV  (50-59)  ,  İleri  Düzeyde ÖGV  (  60-69)  Çok  İleri  Düzeyde  ÖGV  (70-79),  Belirgin  Özel Gereksinimi Vardır (80-89), Özel Koşul Gereksinimi Vardır (90- 99) ifadelerinden birini almış olma şartı aranmaktadır.