29 / 04 / 2024

Evergrande'nin hisseleri Hong Kong Borsası'nda işleme kapatıldı!

Evergrande'nin hisseleri Hong Kong Borsası'nda işleme kapatıldı!

Mali krizdeki Çin'in en büyük gayrimenkul şirketlerinden olan Evergrande'nin hisselerinin, Hong Kong Borsası'nda işleme kapatıldığı açıklandı. Hisselerin neden işleme kapatıldığıyla ilgili ise bir açıklama gelmedi.



Mali krizdeki Çin'in en büyük gayrimenkul şirketlerinden olan Evergrande'nin hisselerinin, Hong Kong Borsası'nda işleme kapatıldığı açıklandı. Hisselerin neden işleme kapatıldığıyla ilgili ise bir açıklama gelmedi.

BBC'de yer alan habere göre; şirketin yatırımcıları, uzun zamandır tekrar yapılandırma planına ilişkin gelişmelerin kesinleşmesini bekliyor.

Yaklaşık 300 milyar dolar borcu olan Evergrande, elindeki varlıkların ve hisselerin satışını yaparak ödemelerini karşılamakta zorluk çekiyor. 

Evergrande nin hisseleri Hong Kong Borsası nda işleme kapatıldı!

Hisseleri geçtiğimiz sene içinde yüzde 90 oranında değer kaybına uğrayan şirketin yüklü kredi geri ödemeleri ve tedarikçi ödemeleri de mevcut.

Evergrande, yatırımcılara ödemelerini gerçekleştirmek amacıyla, varlık yönetimi ürünlerinin satışı planını geçtiğimiz hafta yeniden değerlendirmeye aldı.

Şirketten Cuma günü gerçekleştirilen açıklamada, varlık yönetimindeki finansal ürünlere yatırımda bulunan yatırımcılara, 3 ay için 1.257 dolara kadar ödeme yapılacağını açıkladı.

Şirket daha önce geri ödemeyle ilgili herhangi bir tutar belirtilmemiş, yatırımcılara, yatırımlarının yüzde 10'u kadar ödeme yapmayı onaylamıştı.

Evergrande nin hisseleri Hong Kong Borsası nda işleme kapatıldı!

'Arzu edilen bir durum değil'

Evergrande'den gerçekleştirilen resmi açıklamada da yaşananların "arzu edilen bir durum olmadığı", Mart ayının sonuna kadar geri ödeme planlarınının güncelleneceği açıklandı. 

Şirket mevcut fonlarını yükseltmeye çalışacaklarını belirtti fakat daha fazla ayrıntı vermedi.

Açıklama, şirketin içinde bulunduğu nakit sorununun derinleştiği şeklinde nitelendiriliyor.

Evergrande, geçtiğimiz hafta da offshore gayrimenkul bonolarıyla ilgili bazı faiz ödemelerini gerçekleştiremedi. 

Şirletin 19 milyar dolar değerindeki uluslararası bonoları, ödemelerin gerçekleştirilmemesi sebebiyle, kredi derecelendirme kurumları tarafından temerrüde düşmüş şeklinde ifade ediliyor. 

Çin'in Hainan Adası'ndaki yerel yönetim, 30 Aralık'ta şirkete verdiği talimatla, 39 katlı bir iş merkezinin kaçak olduğu sebebiyle, 10 gün içinde yıkılmasını talep etti.

Evergrande ile rakip gayrimenkul şirketi Hopson arasındaki 2,6 milyar dolarlık bir hisse satışı anlaşması geçtiğimiz ay başarısızlıkla neticelendi.

BBC Asya Ekonomi Muhabiri Mariko Oi'nin konuyla ilgili analizi şu şekilde:

Çin Komünist Partisi, ülkedeki gayrimenkul sektörünün borçlanma miktarlarına sınırlama getirdiğinde, bunun Evergrande ve yüklü borçları olan diğer gayrimenkul şirketlerine büyük sorunlar yaratacağını biliyordu.

Çin'i yakın izleyenler bu hamlenin, sektörün umursamazca büyümeye devam edemeyeceğine yönelik açık bir mesaj olduğunu söylüyor.

Yetkililer aynı zamanda Evergrande'yi ve milyarder sahibini kurtarma niyetleri olmadığını sinyalini de verdi. Bunun nedeni de şirketin, Devlet Başkanı Şi Jinping'in "Ortak Refah" siyasetine karşı hareket etmiş olması…

Ancak Çin hükümeti, Evergande'nin sıkıntılarının, ülkeyi ve dünyanın geri kalanını etkileyebilecek, Lehman Brothers iflası gibi bir duruma dönüşmemesi konusunda da kararlı.

Evergrande'nin yavaş giden yeniden yapılandırması, kapalı kapılar arkasında sessizce devam ediyor. Bugün sebep gösterilmeden yapılan işlem durdurma kararı da bunun bir göstergesi."

Evergrande yine kupon ödemesini yapamadı!


Geri Dön