27 / 04 / 2024

Evi ve arsası olanlar dikkat! Son gün 31 Mart: 25 bin TL’lik vergi istisnası imkânı…

Evi ve arsası olanlar dikkat! Son gün 31 Mart: 25 bin TL’lik vergi istisnası imkânı…

Ev, arsa ve dükkan sahiplerini ilgilendiriyor. Önemli bir rehber paylaşıldı. Gayrimenkul satışından kaynaklanan değer artış kazancının 25 bin TL’sini bu sene için gelir vergisinden istisna olacağı bilgisi paylaşıldı.



Özellikle satın aldığı evi 5 yıldan önce satanlara istisna tutarının üstünde kazanç sağlaması hâlinde değer artış kazancı vergisi çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkulünü 5 sene içerisinde satanların hangi durumlarda vergi ödemesi gerektiğini paylaştı. Evini 5 seneden önce satan 110 bin vatandaşa mesaj gönderildi. Ev, arsa ve dükkan satışından kaynaklanan değer artışının 25 bin TL’si bu sene için gelir vergisinden istisna tutulacak.  

ÖRNEKLERLE ANLATILDI

Gelir İdaresi Başkanlığı, ev, arsa veya dükkanını 5 sene içerisinde satılmasında gelir vergisi beyanı broşürü hazırladı. Gayrimenkulün 5 sene içerisinde satılması durumunda sağlanılan kazanç, değer artışı sayılıyor.

Değer artışı kazancında vergilendirilecek kazanca ise, ‘’Safi değer artışı’’ adı veriliyor. 5 yıllık sürenin ardından gayrimenkulün satılması hâlinde elde edilen gelir, vergiye tabi tutulmuyor. GİB tarafından hazırlanan söz konusu broşürde vergi uygulamaları örnek verilerek anlatıldı. 

Evi ve arsası olanlar dikkat! Son gün 31 Mart: 25 bin TL’lik vergi istisnası imkânı… 

Örneğin; 15 Kasım 2020’de 500 bin Türk lirasına satın alınan gayrimenkulü 20 Mayıs 2021 tarihinde 600 bin Türk lirasına satan, 5 sene geçmeden sattığından dolayı değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutulacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön