Evini kiraya verenler ne yapmalı?
Evini kiraya vererek gelir elde etmek isteyen mal sahipleri, kiracıları ile yaptıkları anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalıyor. Peki, evini kiraya verenler ne yapmalı? Vergi ödemeli mi?
Evini kiraya verenler ne yapmalı?
Evini kiraya vererek gelir elde etmek isteyen mal sahipleri, kiracıları ile yaptıkları anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalıyor.
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. Peki, evini kiraya verenler ne yapmalı?
Kira sözleşmesinde, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihe, kira artış oranları gibi bilgilere yer veriliyor. Ayrıca, demirbaşların durumunun da sözleşede belirtilmesi ileride doğabilecek zararların tespiti için faydalı oluyor.
Kiracıdan en fazla 3 aylık kira bedeline tekabül eden depozito istenebiliyor. Bu bedel, banka aracılığı ile tahsil ediliyor.
Ayrıca 500 TL'den yüksek kira gelirlerinde ise, kira tahsilinin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor.
Bir sene içerisinde elde edilen kira gelirlerinin istisna bedelini aşması halinde beyanname vererek vergi ödeniyor.
Evini kiraya verenler, 2014 yılında elde ettikleri kira gelirinin 3.300 TL'den yüksek olması halinde; 2015 yılında vergi mükellefi oluyor.
Beyannameler, 25 Mart'a kadar veriliyor. Verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mart'a kadar devam ederken; ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.
GMSİ istisna 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com