23 / 12 / 2024

GMSİ istisna 2015!

GMSİ istisna 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor. Peki, GMSİ istisna 2015 ne kadar?



GMSİ istisna 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor. 


Bu gelir, belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Kira gelirine konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde şu şekilde sıralanıyor;

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

-Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.


Gelir vergisi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen bedelin altında kira geliri elde edilmesi halinde, vergi mükellefi olunmuyor. Ancak GMSİ istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler beyanname vererek vergi ödüyor.


GMSİ istisna 2015 bedeli ne kadar?

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar,

(Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


- Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen

gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı

beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar

yıllık beyanname vereceklerdir



Kira geliri nereye beyan edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkuklisi.com




Geri Dön