29 / 04 / 2024

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! İşte kira gelir beyanıyla ilgili merak edilenler...

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! İşte kira gelir beyanıyla ilgili merak edilenler...

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen bugünkü köşesinde kira gelirinin beyanını kaleme aldı. İşte Nedim Türkmen'in 'Hayırlı damat olmaya emsal kira bedeli engeli' başlıklı yazısı...



KAYINVALİDE VE KAYINPEDERİN İKAMETLERİNE BEDELSİZ BIRAKILAN GAYRİMENKULLER İÇİN EMSAL KİRA BEDELİ 

Gelir Vergisi Kanunu'nun 73. maddesinde yer alan hüküm, mal sahiplerinin usul, füru ve kardeşlerini kapsamakta olup, anılan hükmün diğer kan ve kayın hısımlarını sıhri hısımları) da kapsadığı değerlendirilemeyeceğinden, bunların dışında kalan akrabalara (yeğen, dayı, amca, kayınpeder, kayınvalide, baldız vb.) ikamet amacıyla tahsis edilen gayrimenkullerde emsal kira bedelinin uygulanması gerekmektedir. Buna göre, kayınvalide ve kayınpeder ile aradaki bağın “Kayın Hısımlığı” olması nedeniyle, emsal kira bedeli uygulamak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Damatlar için “Hayırlı damat'' olmanın bedeli; kayınvalidesine ve kayınpederine tahsis ettiği kendisine ait konutun emlak vergi değerinin %5'i kadar yıllık kira beyan edip, gelir vergisini ödemektir.

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! İşte kira gelir beyanıyla ilgili merak edilenler...

Kentsel dönüşüm kapsamında alınan kira yardımı nedeniyle beyanname verilmez 

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, yıkılan gayrimenkul için sahibine ödenen ve sözleşmede aylık kira yardımı olarak belirtilen bedel, kiralama işlemine dayanmamakta olup, yardım niteliğindeki bu ödemeler, G.V.K.'nun 2. maddesinde sayılan gelir unsurlarından hiçbirine girmemektedir. Dolayısıyla söz konusu kira yardımının anılan Kanunun 70. maddesi kapsamında elde edilen gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

Mükellef, kira gelirine ilişkin olarak verilecek gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinde gerçek gider usulünü tercih etmişse; kira geliri elde edilen gayrimenkullerin adına tescilinin yapılabilmesi için ödenen tapu harcını, G.V.K.'nun 74 üncü maddesinin ‘nci fıkrasının (5) numaralı bendi uyarınca gayrimenkul sermaye iradına ilişkin safi iradın tespitinde indirim konusu yapılabilir.

Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! 31 Mart'ta sona eriyor!

Kira geliri olanlar dikkat! O tarihe kadar...

2022 kira geliri beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön