01 / 09 / 2024

Evinin bir odasını öğrenciye kiralayana devlet teşviği!

Evinin bir odasını öğrenciye kiralayana devlet teşviği!

Hollanda'da oda kiralama (hospitaverhuur) giderek daha da artıyor ve uygulanıyor. Bakanlık bu konuda vatandaşları teşvik etmek amacı ile bir kampanya başlattığını duyurdu.



Hollanda’da öğrencilerin kalacak bir oda veya ev bulması giderek zorlaşıyor. Kiralar artıyor, gençlerin masrafları yüklü hale geliyor. Farklı bir şehirde eğitim görecekler kalacak yer bulamadığında bir de fazla olan  yol masraflarından muzdarip oluyor. Fakat, giderek daha fazla insan evinin bir odasını öğrencilere kiraya veriyor veya vermeyi düşünüyorlar.

İçişleri Bakanlığı'nın bir araştırmasına göre, tam 100 bin kişi evinin bir odasını bir öğrenciye kiralamayı düşünüyor. Konut Bakanı Mona Keijzer, odasını kiralayana vergi avantajı da sağlayan bu durumu teşvik etmek amacı ile, Perşembe günü bir bilgilendirme kampanyası başlatmış oldu.

patronlardunyasi.com'da yer alan içeriğe göre, Kampanya, oda kiralamanın (hospitaverhuur) faydaları ve düzenlemeleri hakkında odasını kiraya verecek potansiyel kişileri bilgilendirmeyi amaçlıyor.

İçişleri Bakanlığı'na göre, Hollandalıların yaklaşık üçte biri uygun bir alana sahip ve yüzde 8'i ‘hospita’ veya “hospes” olmayı düşünüyor. Bakanlığa göre bu kişilerin hepsi odasını kiraya vermiş olsa, 60 bin öğrenci odası açığı bir anda çözüm sağlayabilir.

Konut Bakanlığı; bu durumu daha da teşvik etmek için, bu yolla oda kiraya vermeyi daha cazip hale getirmek amacıyla düzenlemeleri uyarlamaya çalışıyor.

 Evinin bir odasını öğrenciye kiralayana devlet teşviği!

HOSPİTAVERHUUR, HOSPES VE HOSPİTA NEDİR?

"Hospitaverhuur," Hollanda'da bir ev sahibinin (hospes veya hospita olarak adlandırılır) evinin bir odasını bir öğrenciye veya başka bir kiracıya kiralaması anlamına gelir. Bu şekilde evini kiralayan kişiye "hospita" veya "hospes" denir. "Hospita" genellikle kadın ev sahipleri için kullanılırken, "hospes" erkek ev sahipleri için kullanılır.

Hospitaverhuur genellikle ev sahibinin de aynı evde yaşadığı, ortak alanların (mutfak, banyo gibi) paylaşıldığı bir düzenlemeyi ifade eder. Bu model, özellikle öğrencilere uygun ve daha ucuz konaklama sağlamak amacıyla yaygın olarak kullanılmakta.

Avrupa'daki konut krizi Z kuşağını endişelendiriyor! Ev fiyatları yüzde 47 kiralar yüzde 18 arttı!

Hollanda'daki uygulama Türkiye'de olsa kira sınırı 67 bin TL olur!

Hollanda'da hükümet ev kiralarına el koydu! 1.235 Euro'dan fazla kira olmayacak!

Fahiş kiralara Hollanda modeli çözüm olur mu? Kira bedellerine 'tavan fiyat' uygulaması gelecek mi?

 


Geri Dön