28 / 04 / 2024

Evinizin adres kodunu biliyor musunuz?

Evinizin adres kodunu biliyor musunuz?

1 Mart 2013 tarihinden itibaren Türkiye sınırları içindeki tüm konutların birer adres kodu olduğunu biliyor musunuz? Adres kodu, zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde ve daha birçok işlemde kullanılıyor...



Adres kodu Türkiye sınırları içindeki tüm konutlara ait 10 haneli özel bir numaradır. 

1 Mart 2013'den itibaren zorunlu deprem sigortası poliçesi işlemlerinde ve daha birçok işlemde kullanılmaya başlandı. Adres kodu, eve özeldir, evin sahibi değişse bile adres kodu değişmez. Ülkemizdeki tüm konutların adres kodu bulunmaktadır.


Zorunlu deprem sigortanızı kolayca yaptırmak, yenilemek istediğinizde veya deprem sonrasında evinizle ilgili hasar işlemleri için adres kodunu bilmek, işlemlerinizi kolaylaylaştırır.


Tüm konutların adres kodları, Ulusal Adres Veri Tabanı'na (UAVT) kayıtlıdır. Böylece herhangi bir afet durumunda ya da sokak, bina adı gibi bilgi değişikliklerinde, kayıt sisteminden  işlemler kolaylıkla yapılabiliyor.


Adres kodumu nasıl öğrenebilirim?


Evinize ait olan, Muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca www.dask.gov.tr adresinden ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden de adres kodunuzu sorgulayabilirsiniz.


PTT’den aldığınız e-devlet şifresiyle giriş yaparak da oturduğunuz konuta ait adres kodunu öğrenebilirsiniz.


Adres kodu zorunlu deprem sigortası için neden gerekli?


Adres kodu, adres bilgilerinin eksik ya da farklı ifade edilişinden kaynaklanan hatalı ve mükerrer poliçe üretiminin önüne geçilmesini sağlayacak bir sistem. Adresiniz üzerinde yapılacak tüm bilgi değişiklikleri (sokak, bina vb.) sistemden otomatik olarak güncellenebiliyor.


En önemlisi ise herhangi bir depremde zorunlu deprem sigortalı konut hasar gördüğünde standart adres kodu sistemi sayesinde ilgili konutun yerini belirlemek ve hizmeti ulaştırmak kolaylaşacak. Bu da hasar yönetiminin daha da hızlı ve etkin hale getirilmesine imkan tanıyacak.



Artık adres kodu olmadan zorunlu deprem sigortası yaptıramayacak mıyım?



1 Mart 2013 itibariyle bütün zorunlu deprem sigortası poliçeleri Ulusal Adres Veri Tabanı üzerinden üretilmeye başlandı. Adres kodu olmadan poliçe üretimi yapılamıyor.


Adresinizi doğru verdiğiniz takdirde adres kodunuz poliçeniz üzerine otomatikman düşer. Ayrıca bir işlem yapmak zorunda kalmazsınız. 


Adresinizle ilgili bir hata varsa doğru adresinizi ve adres kodunuzu muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.



-- EVİNİZE AİT ADRES KODUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN >>




Ayrıntılı bilgi için: http://www.dask.gov.tr/






Geri Dön