21 / 12 / 2024

Evinizin balkonunu ve terasını nasıl daha iyi değerlendirirsiniz?

Evinizin balkonunu ve terasını nasıl daha iyi değerlendirirsiniz?

Evinizin dışarı açılan yüzü balkonlar ve teraslar özellikle ilkbaharda size tam anlamıyla bir yaşam sevinci aşılar. Yaşam standardınızın yükseldiğini hissettirir. Hele bir de manzaraya ya da engin gökyüzüne bakıyorsanız, değmeyin keyfinize



Evinizin dışarı açılan yüzü balkonlar ve teraslar özellikle ilkbaharda size tam anlamıyla bir yaşam sevinci aşılar. Yaşam standardınızın yükseldiğini hissettirir. Hele bir de manzaraya ya da engin gökyüzüne bakıyorsanız, değmeyin keyfinize. Bu keyfi yaşamanız için size destek verecek olan açık hava mobilyalarını ve aksesuarlarını da doğru seçmeli ve dengeli yerleştirmelisiniz.


Dış mekan dekorasyonunun incelikleri Etkili bir açık mekan dekorasyonu için o alanın nasıl olması gerektiğini iyi belirlemelisiniz. Bahçenin ya da balkonun hangi kısmında ne yapılacağına düşünerek karar verin. Sakin bir köşede hamak kurmak, güneş ışığını iyi alan bir tarafta güneşlenmek, bitki yetiştirmek veya sessiz bir ortamda kitap okumak. Ahşap mobilyalar sıcaklık hissi uyandırması nedeniyle hem bahçe hem de balkonda doğal bir atmosfer yaratır. Kolay işlenebilir bir madde olması ona farklı formlar ve hacimler kazandırır. Bu yüzden de bahçe ya da balkona uygun ebatlarda alternatifler bulabilirsiniz. Oyma isçiliğiyle şekillendirilmiş masa, sandalye ve sehpaları mutlaka göz önünde bulundurun.


Yalnız dikkat! Ahşap nemle dost olmadığından dekorasyon aşamasında rüzgar ve yağmurdan en az etkilenecek köşelerde kullanılmalı. Tercih edilen ağaç cinsini iyi bilmeli ve dayanıklılığını göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü her sezon ona uygun bakım yapmanız gerekecek. Ayrıca ahşap ateşten kolay etkilendiği için barbekü yapılan ortamlarda dikkatli olmalısınız. Hasır ve bambu aksesuarlar ahşap dekorasyon için en uygun seçimlerdir. Taş mimari ağırlıklı balkon ve bahçeler daha kullanışlıdır. Özellikle doğal taşlar bahçenin hakim dokusunda eriyip gittiği için doğal bir görüntü oluştururlar. Mermer günümüzde popüler olsa da maliyeti açısından yerini iyi tasarlanmış alternatif malzemelere bırakır. Taş da mermer de doğru aksesuarlarla kusursuz bir uyum gösterir. Temizlik sırasında da büyük kolaylıkları vardır. Metal ağırlıklı mobilyalara sahip bahçeler genelde metal aksam üzerine gelen ahşaplarla tamamlanırlar. Metal her çeşit yapı malzemesiyle uyum gösterdiği ve sağlamlığını koruduğu için iyi bir temel oluşturur. Bahçe salıncakları, sandalyeler, masalarda metali rahatlıkla tercih edebilirsiniz.


Ancak unutmayın ki metal açık hava gibi nemli ortamlarda korozyona uğrar. Bu nedenle dikkat ve özen gösterilmesi gereken bir malzemedir. Ayrıca ahşap ve taş malzemeye oranla ağır olan metalin taşınması ve monte edilmesi de bir hayli zordur. Bu özelliklerine rağmen iyi işçiliğe ve kaliteli boya dokusuna sahip metal aksesuarların yeri doldurulamaz. Kaliteli üretilen plastik  mobilyalar da son dönemde bahçe dekorasyonunda iyi birer tamamlayıcı olabilir. Ayrıca daha önceki malzemelere oranla daha uygun fiyatlarla bulunabiliyor. Fakat direkt güneş ışığından olumsuz etkilenmesinden dolayı plastiğin kullanımı da zorlaşabilmekte. En büyük dezavantajımsa diğer yapı elemanlarıyla tam uyum gösterememesi ve aynı kaliteye sahip olmamasıdır. Yine de plastik malzeme ve kaplamaları günümüz bahçelerinde yoğun bir şekilde görmek mümkündür.


Eğer bir teras oluşturma fırsatınız varsa Terası gönlünüzce dekore etmeyi hayal etmekten kendinizi alıkoymayın. Güzel havalarda içeriyi tamamen unutup terasta yaşamaya başlayabilirsiniz. Bazı durumlarda balkonlar da hacimleri ve perspektifleriyle teras etkisi yaratabilirler. Dolayısıyla burası en az salon kadar önem kazanıyor. Şehir içinde bahçe şansı olmayanlar içinde teras ışığıyla küçük bir bahçe imkanı sunar. Günümüzün modern tarzdaki stüdyo daireleri için teraslar daha çok gökyüzüne açılırken doğa ya da deniz manzarası olan evlerin terasları ya da balkonları daha geniş hacimler sunar. Genellikle villa tipi evlerde kullanılan teras ve büyük balkonlar iç mekana da maksimum ışık sağlar.


Mutlaka yeşillendirin İlkbaharda dış mekanları mutlaka bitkilerle buluşturun. Sarmaşık güller bunun için en ideal tercihlerden biridir. Güçlü filizleriyle her bahar ortamı renklendirirler. Gerek iç mekan bitkileriniz gerekse dış mekanda saksıda yetiştirdiklerinizin, toprağının bir kısmım ilkbaharda değiştirin ve gübre takviyesi yapılmış yeni toprak ekleyin. Gün be gün daha sağlıklı olduklarını göreceksiniz. Özellikle separatör görevi gören şimşir benzeri bitkileri, bahçe makası kullanarak budayın veya değişik şekiller verin. Yaprak dökmeyen bitkilerin yerini değiştirin, kökler daha çabuk gelişir. Fırsatınız varsa, bu aylar küçük bir sebze bahçesi oluşturabilmeniz için en verimli aylardır. Ispanak, soğan, fasulye ve marul ekin. Onlarla uğraşmak bile stresinizi azaltmaya yeter de artar.

Feel Good/Barış Çakmakçı


Geri Dön