23 / 12 / 2024

Evlerin çatısı güneş paneliyle kaplanmalı!

Evlerin çatısı güneş paneliyle kaplanmalı!

Yaşar Üniversitesi MYO Enerji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Gürkan: "İzmir'de 300 gün eksik olmayan güneş, şehrin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Kentsel çatılar kiremitle değil, güneş paneliyle kaplansın"



Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. İlker Gürkan, İzmir'in 300 gün güneş alan bir kent olduğunu belirterek, "Altyapısını tamamlaması halinde kentin tüm elektrik ihtiyacı güneş panelleriyle karşılanabilir" dedi. Sıcak orta kuşakta yer alan ve 300 gün güneş gören İzmir, bu potansiyeli elektriğe çevirmek için altyapı imkanlarının artmasını bekliyor. Yaşar Üniversitesi MYO Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Gürkan, İzmir'in güneş ışınlarını alma açısından çok şanslı olduğunu vurgulayarak, kentsel dönüşümde bu zenginliğin kullanılması gerektiğini söyledi. 


Yaygın hale gelmeli

Gürkan, "Kentsel dönüşüm güneş enerjisinden yararlanmamız açısından büyük bir fırsat. Yeni binaların cephelerine veya çatılarına konacak güneş panelleri, elektrik ihtiyacını karşılamaya yeter. Yeni kentleşme hareketiyle kentteki binaların yarısına konulacak güneş panelleri ile tüm şehrin elektrik ihtiyacı karşılanır. Bu çalışmaya kamu binaları, oteller, okullar ve gökdelenlerden başlanabilir" dedi.İlker Gürkan, İzmir'in orta kuşaktaki ülkeler arasında en fazla güneş alan kentlerden biri olduğunu belirterek, "Yılın 300 günü güneş alıyoruz. Ülkemizde güneş enerjisini alıp elektriğe çeviren güneş sistemleri yaygın değil. Kentimizde ilk düşünmemiz gereken proje bu. Yeni yapılan evlerin çatıları kiremitle değil, güneş panelleriyle kaplanmalıdır. İlk yatırım masrafı yüksek görülebilir ancak birkaç yılda maliyeti amorti ediyor" diye konuştu. Açık kalan bir ampulün, tüm insanlığa ait enerjiden harcadığını kaydeden Gürkan, "Açık bırakılan her lamba tüm insanlığın hakkını harcıyor. Elektriği güneşten elde edersek bu durum en aza iner. Bu amaçla devletin güneş enerjisiyle elektrik üretimine destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin ilk olarak devlet dairelerinden bu çalışmalar başlatılabilir. AVM'ler, okullar ve otellerin yanı sıra yeni yapılacak konutlarda da bu paneller kullanılmalıdır. Sistem yaygınlaştıkça masraflar azalır. Kiralar ve satış maliyetleri düşer, bu da vatandaşa yansır" dedi. 


Bedava enerji

Gürkan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yeni kent merkezinde gökdelenlerin camları elektrik üretecek şekilde yapılabilir. Hazır projeler var, bunlar alınarak uyarlanabilir. Yeni yapılan binalarda bu sistem düşünülmüyor. Bedava enerjiden söz ediyoruz" dedi. Güneş panellerinin de İzmir'de üretilebileceğini kaydeden Gürkan, "Bu sistemler İzmir'de üretilebilir. Bu şekilde maliyetler düşer. Cari açığın en önemli kısmı enerjiye harcanıyor. Devlet teşvik verirse, mühendisler, mimarlar bu projelere yönelirse,  İzmir  kendi enerjisini üretir" diye konuştu.


ELEKTRİK HESABI

Apartman çatısının alanını hesaplarsak 4 daire x 100m2 = 400 metrekare elde ederiz. 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketimi yaklaşık 250 KW/h'dir. Bu da yıllık 3 bin KW/h eder. Apartmanın da toplam yıllık tüketimi 24 x 3000 = 72 bin KW/h'dir. İhtiyaç duyulan bu elektriği güneş panelleriyle (PV) elde etmek istiyorsak; 25 metrekarelik panel yaklaşık olarak yılda 3000 KW/h elektrik üretir. 16 blokluk bir panel ile 48 bin KWh/lik elektrik enerjisi elde edilir. İhtiyaç duyulan enerji ise 72 bin KWh'dir.



Yeni Asır




Geri Dön