03 / 05 / 2024

Evlerini satan yabancılar için denetim şart! 

Evlerini satan yabancılar için denetim şart! 

Yabancılar, son zamanlarda vatandaşlık için aldıkları konutları bir bir satmaya başladı. Doç. Dr. Cüneyt Dirican, evlerini satan yabancılar için denetimin şart olduğunu belirtti. İşte Dirican'ın o açıklamaları...



Uzun zamandır yabancıya konut satışı konusu ve konutta fahiş fiyatlar sık sık gündeme geliyor. Yabancılar kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı olan arsa vasıflı taşınmazların satın alınması halinde Türk vatandaşlığı alabiliyor. Bu yolla vatandaşlık alan yabancıların, sahip oldukları mülkleri daha sonra sattıkları gündeme geldi. 

Doç. Dr. Cüneyt Dirican, emlak sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dirican, gayrimenkul satın alarak vatandaşlık elde edilmesi daha sonra satışların gerçekleşmesi durumunda izlenebilecek yolu da aktardı. 

Evlerini satan yabancılar için denetim şart! 

TGRT Haber'de yer alan habere göre; Doç. Dr. Cüneyt Dirican, dünyada genelde gayrimenkul alımı ile yabancılara oturum izni verildiğini belirtti ve "Mesela 10 sebelik oturma izni verirsiniz ve belli başka şekil şartlarını zaman içerisinde tanımlayan o 10 senelik vakitte tanımlayanlara yine vatandaşlığı verirsiniz" açıklamasında bulundu.

Bölgedeki o istikrarsızlıklardan yararlanarak asıl sermaye çekmek için o dönemde belki bir cazibe şeklinde sunulmuş olabileceğinin altını çizen Dirican, "O zaman peşine kontrolünü getirmeniz gerekir. Yani konutunu satacaksa kimler aldı?" diye konuştu. 

Dirican, burada konutun satıldığı anda eğer ülkede artık hala yerleşik olunmaması durumu belirlenirse vatandaşların iptal edilebileceğine, bu noktada denetimin önemli olduğuna dikkat çekti. 

Evlerini satan yabancılar için denetim şart! 

Doç. Dr. Cüneyt Dirican, ABD'de mortgage kredi faizlerinin artışının ev sahipleri tarafından kiraya yansıtıldığını vurguladı ve bunun da enflasyona vurduğunu belirtti. 

"Bizde de yüzde 25 o şekilde. Bizde baktığınız zaman hizmet giderlerinin içerisinde kiranın payı çok fazla olduğu için işte yüzde 25 tavan uyguluyoruz" açıklamasında bulunan Dirican, günün sonunda mevcuttaki konut sahibi ile kiracı kavgalarını bir kenara koyduğunun altını çizdi. 

Dirican, söz konusu açıklamasını "Konutunu yeni kiralayan ya da sözleşmesini yenileyen herkes o farkı üstüne katmerli bir şekilde koyaraktan yapıyor" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Mahkeme 'dur' demişti,  TOKİ  vites yükseltti: 'Kanal İstanbul' çevresindeki inşaatlar tam gaz!

Konut sitelerinde bulunan elektrikli araç şarj üniteleri "fiyat avantajı ve konfor" imkanı sunuyor!

Kiracılar dikkatli olun! Ev sahibiniz kiraya yüzde 100 zam yapabilir...

 


Geri Dön