23 / 12 / 2024

Evlilik sözleşmelerinde gayrimenkul değerlemenin yeri!

 Evlilik sözleşmelerinde gayrimenkul değerlemenin yeri!

Katie Holmes ve Tom Cruise çiftinde yeniden gündeme gelen evlilik sözleşmeleri, Türkiye'de de giderek yaygınlaşırken çiftler evlenmeden önce gayrimenkullerinin değerini tespit ettiriyor





Çiftler arasında imzalanan evlilik sözleşmeleri giderek yaygınlaşırken Türkiye’de de evlenecekler, önce gayrimenkul değerleme şirketlerinin kapısını çalıyor.


Yurtdışında oldukça yaygın olan, Türkiye’de ise yeni yeni bilinmeye haşlayan evlilik Sözleşmesi, Medeni Kanunun'da mal rejimi olarak da yaygınlaştı. İleride olası anlaşmazlıklarda önceden yapılan sözleşme, tarafların karşılıklı yıpranmasına ve uzun yıllar sürebilecek davalann önüne geçebiliyor. Bu sözleşme hazırlanırken çiftler, sahip oldukları gayrimenkulleri de beyan ediyor.


Gayrimenkullerin gerçek değeri ise büyük önem taşıyor. Bu da değerleme şirketlerine alan yaratıyor. 


İstanbul Gayrimenkul Değerleme Şirketi yönetici ortağı Celal Erdoğdu, evlenmeden önce yapılan evlilik sözleşmesinin özellikle genç çiftler tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini belirtti.



Erdoğdu: Değerleme alanı genişliyor


İstanbul Gayrimenkul Değerleme Şirketi (İGD) yönetici ortağı Celal Erdoğdu, “Evlenmeden önce yapılan evlilik sözleşmeleri Türkiye’de genç çiftler arasında yaygınlaştı. Ama bu konuda asıl önemli olan evlilik sözleşmesi yapmak değil. Evlenmeden önce edinilen malvarlıklarının değerinde hesaplanıp, sözleşmede gerçek değerleriyle belirtilmesi gerekiyor" dedi.


İGD Başkanı Erdoğdu, evlilik sözleşmesi öncesi yapılan gayrimenkul değerleme İşlerinin de geçmiş yıllara oranla daha fazla olduğunu vurguladı. Erdoğdu, sözleşme öncesi yapılan mal değerlemelerinin sorunu çözdüğünü ve ileride yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçtiğini söyledi.


Kentsel dönüşüm de yaradı


Gayrimenkul değerlemenin yıldızını parlatan bir diğer alan da kentsel dönüşüm. Integral Menkul Değerler analisti Yeliz Karabulut, çimento ve demir çelik sektörlerinin yanı sıra inşaat firmaları ve müteahhitlerin kentsel dönüşümün sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceklerine inandığını belirtti.


Bu firmalara olan talebin de halka arzları artıracağını kaydeden Karabulut, “7 milyon

konutun yıkımı, yeniden yapımı, onarımı, taşınması gibi faaliyetler yeni iş kollarının doğmasına neden olacağı gibi, önemli bir istihdam talebi de oluşacak” diye konuştu. 


Kentsel dönüşüm projesinin Türkiye’ye maliyetinin 400 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini belirten İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, projenin tamamlanmasının 20 yılı bulabileceğine dikkat çekti.


Cumhuriyet



Geri Dön