Evren Yiğit Mimarlık, mega projelerin ilk tercihi oldu!
2005'te eğitim hayatından kıra süre sonra, büyük bir cesaret örneği göstererek kurduğu firmasını Türkiye'nin en çok tercih edilen mimarlık ofisine dönüştüren Yüksek Mimar Evren Yiğit, bir kadının iş dünyasında neleri başarabileceğini gösteren sembol isimlerden biri olmayı başardı...
Sıfırdan başladığı iş hayatına genç girişimcilere örnek olacak bir başarı öyküsüne imza atan, Evren Yiğit Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Evren YİĞİT, yurt içi ve yurt dışında hayata geçirdiği projelerle konsept projelerin ilk tercih edilen markası oldu.
Sektörün gelişimi adına çeşitli sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile gönüllü çalışmalar yürüten Yiğit, Sektörüyle ilgili gelişmeleri yakından takip ederek teknoloji ve mimarlığın bir bütün olduğun altını çizdi.
Milliyet, Çok yakında açacakları, Avrupa ve Ortadoğu ofisleriyle yurt dışındaki projelere daha da ağırlık verecek olan Yüksek Mimar Evren Yiğit’le her geçen gün dünyada daha da ağırlığını hissettiren Türk mimarlık sektörünü ve başarılarını konuştu.
Evren Hanım, Türk mimarlık sektörü ve kentleşme Avrupa’ya kıyasla ne durumda?
Bu ayrımı aslında çok doğru bulmuyorum. Sektörümüzde Avrupa’da da kötü örnekler var ülkemizde de. Aslında ülkemizde temel eksiklik mimar lık kültürün oturmaması. Gelişen teknolojinin mimarlığa uyumu ülkemizde biraz gecikmeli oluyor. Avrupa ile bizim en çok ayrıştığımız nokta tarihi ve geleneksel mimari konusundaki korumacılık anlayışı. Bugün Roıııa’ya gittiğimiz zaman bu farkı görebiliyoruz. Roma açık hava müzesi gibi yani 1000 yıllık 1200 yıllık binalar çok temiz bir şekilde hala ayakta durabiliyor.
Yeni yapıların hiçbir şekilde mevcut yapıya karıştırılmaması modern yeni yapılar için daha uzak lokasyonlarm tercih edilmesi, şehircilik anlayışı için örnek çalışmalar. Ülkemiz maalesef bu konuda çok eksik. Planlı bir şehircilik yok denecek kadar az. Avrupa ülkelerinin 50-60 sene önce öğrendikleri şehircilik anlayışı ülkemizde yeni benimsenmeye başladı. Her şeyde olduğu gibi burada da iş biraz eğitime dayanıyor. Bence eksikliğimiz özellikle ilkokul, ortaokul ve lisede Mimarlık, Kent kültürü gibi kavramların yeni nesillere aktarılmaması.
Kent büyüklüğünde mega projeler hayata geçirdik
Hem yurt içinde hem de yurtdışmda pek çok farklı ölçekte projeye imza attık. Özellikle Ankara’da Beytepe ve İncek bölgelerinde marka olmuş isim yapmış pek çok firmanın prestij projelerini hayata geçirdik. Son zamanlarda karma projeler dediğimiz ticari ve yaşam alanlarını birlikte barındıran çok fazla projeler hazırladık. Yurt dışında özel olarak odaklandık ve farklı ülkelerde çok fazla proje gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Irak Musul da 2014 yılında tamamladığınız ve bu sene inşaatına başlanan 300 dönüm arazide yaklaşık 651 bin metrekare İnşaat alanına çok büyük bir projemiz var. İçerisinde Konutlar, Villalar, Avm, Hastane, Okul, Kreş, Cami, Benzin istasyonlarına kadar her şeyi tasarladık. Tabii böyle bir proje üzerinde yaklaşık 2-3 yıl çalıştık. Tüm detayları düşündük. Bütün bir uyum içerisinde bir projeden daha çok, bir kent tasarladık dersem abartmış sayılmam.
“Mimarlık ofisleri gerekli devlet desteğini görürse, ihracatla ülke ekonomisine katkısı büyük olur”
AFGANİSTAN, Irak, Suriye, Kırgızistan, Romanya, Kuveyt, Dubai, Katar gibi adını sayamadığım onlarca ülkede proje gerçekleştirdik. Birçok ülkeden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bu ülkelerin birçoğuna irtibat ofisleri ve şubeler açmayı planlıyoruz. Tabi kurum ve bireysel olarak bu çalışmaları belirli seviyelerde yürütebiliyoruz. Devletimizin sektörümüzle ilgili çalışmalarından genel olarak memnunuz ama yurt dışı projeleri için sektörümüzün daha çok desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü irili ufaklı birçok proje hazırlarken kullanılacak üründen bütün detaylara mimar olarak biz karar veriyoruz. Tercih ettiğimiz markaların özel bir talep olmaması dışında yerli markalardan tercih ediyoruz. Yapı malzemeleri elektronik gibi birçok sektöre ciddi ekonomik kazanımlarımız destelerimiz oluyor Ülke ekonomimiz için çok önemli olarak gördüğüm bu alan desteklenirse yerli üretime ciddi katkı sağlamış oluruz. Çünkü proje çizim hazırlama bedellerinin binlerce katı bir bedeli yerli üreticilerimize kazandırmış oluyoruz.
Evren Yiğit kimdir?