19 / 05 / 2024

Eximbank, müteahhitlere destek verecek

Eximbank, müteahhitlere destek verecek

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda yapılan toplantıda yurtdışı çalışmalarının artması için yapılması gereken stratejiler konuşuldu



Müteahhitlik sektörünün yurtdışı faaliyetlerinin ve iş hacminin artırılması amacıyla Bakan Zafer Çağlayan'ın başkanlığında Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda (DTM) yapılan toplantıda sektörün malzeme ayağı da dahil yurtdışı çalışmalarını artırması için yapılması gereken stratejiler konuşuldu. Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) sektörün sorunlarına çare bulmaya hazırlanan devlet, şimdi de Eximbank'ta da yenilenmiş bir paketi devreye sokmaya hazırlanıyor.

2015 hedefi 50 milyar dolar
Müteahhitlik sektörünün krize rağmen yurtdışı iş hacmini 20.4 milyar dolara taşıdığını belirten Çağlayan, "Gelecek yıl için 30 milyar dolar, 2015 için de 50 milyar dolar iş hacmi hedefliyoruz" dedi.
İş hacminin daha da artması açısından Eximbank'da yeni bir destek model üzerinde durduklarını açıklayan Çağlayan, "Türk Eximbank'ın farklı ve güçlü destekler sağlaması gerekiyor.
Herhangi bir banka gibi kredi vermek yerine, firmaların diğer bankalardan sağladığı 3, 5, 10 yıl vadeli kredilere teminat, garanti, kefalet vermek konusunda bir işlevi olmalı" dedi.
Çağlayan, EKK'nın bugün (dün) yapılacak toplantısında da bu konunun ele alınacağını vurguladı. DTM bünyesinde kurulan 39 ülke masasında 49 ülkedeki yapı sektörü ile ilgili ticaretin ve büyük yatırımların takip edildiğini de belirten Çağlayan, bunun sektörün iş alması açısından önemli bir veri sağlayacağını söyledi.

Müşavirlere de destek
Bakan Çağlayan, müşavirlik firmalarına yönelik olarak da bir çalışma içinde olduklarına dikkat çekti. Müşavirlere 30 milyon dolara kadar sözleşme, proje, ofis desteği verilebileceğini belirten Çağlayan, buna ilişkin köklü bir mevzuat çalışmasına başlamayı da öngördüklerini söyledi.
Öte yandan, mühendislik ve mimarlık sektörünün yurtdışında iş almasını sağlamaya yönelik desteklere ilişkin uygulama tebliğinin yenilenerek bugün (dün) itibariyle DTM'nin sitesinde ilan edildiğini ve uygulamaya konduğunu bildirden Çağlayan, "Müşavirlik sektörüne sağlanacak pazar araştırması, tanıtım ve yurtdışı ofis destekleri gibi klasik destek kalemlerinin yanı sıra fizibilite ve sözleşme desteklerini de içeren bu `pazara giriş mekanizması' yeni düzenlemelerle etkin bir şekilde uygulanacak" diye konuştu.

`İNGİLTERE'DEKİ 2 RADYATÖRDEN BİRİNİ TÜRKLER ÜRETİYOR'
Yurtdışı müteahhitlik sektörünün inşaat malzemeleri ihracatını da doğrudan etkilediğine dikkat çeken Bakan Zafer Çağlayan, 2008 yılında 23 milyar dolar olan yapı malzemeleri ihracatının geçen yıl 15.8 milyar dolara gerilediğini belirterek, bugün İngiltere'de satılan her iki radyatörden birinin Türkiye'den gittiğini vurguladı.
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Müteahhitlerin teminat sıkıntısı bitiyor 
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlerin en büyük sıkıntısı olan teminat sorununun Eximbank'la çözülebileceğini söyledi.

Eximbank'ın kredi vermek yerine firmaların bankalardan sağladığı uzun vadeli finansmana teminat ve garanti veren bir yapıya kavuşmasının daha yararlı olacağını söyleyen Çağlayan, ayrıca, ihracatın daha fazla desteklenmesi açısından da Eximbank'ta yeni bir model oluşturulmasının da öngörüldüğünü kaydetti. İhracattaki artışın sürdüğünü ve 2011'in ortasında ihracatın kriz öncesi rakamlara çıkabileceğini anlatan Bakan Çağlayan, ihracatın son 11 günde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 belirtti.

Türkler'in Kırgızistan'daki zararına destek
Zafer Çağlayan, Kırgızistan'daki olaylarla ilgili harekete geçtiklerini söyledi. Çağlayan "Yarın (bugün) Kazakistan'a gideceğim. Kırgızistan müşavirimiz de gelecek. İşadamlarımız için destek mekanizmasını görüşeceğiz. İşadamlarımızı sahipsiz bırakmayız" diye konuştu.
Star

Eximbank teminat verecek
Zafer Çağlayan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Eximbank'ın, kredi vermek yerine, firmaların bankalardan sağladığı uzun vadeli kredilerde teminat ve garanti veren bir kuruluş olarak işlev üstlenmesinin daha yararlı olacağını belirtti. Çağlayan bu konunun bugün yapılacak görüşüleceğini söyledi. Çağlayan, "Eximbank'ın, herhangi bir banka gibi kredi vermek yerine, firmaların diğer bankalardan sağladığı 3, 5, 10 yıl vadeli kredilere teminat, garanti, kefalet vermek konusunda bir işlevi olmalı. EKK'nın bugün yapılacak toplantısında bu konu da ele alınacak" dedi.
Radikal


Geri Dön