29 / 04 / 2024

Eylül ayında en fazla ihracat yapan ilk 5 il belli oldu!

Eylül ayında en fazla ihracat yapan ilk 5 il belli oldu!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'nin geçen ay 22,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti. Gültepe, "Sektörler özelinde baktığımız zaman bu ay 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörünü ilk sırada görüyoruz” diye konuştu.



Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımı ile beraber Bursa'da Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirilen eylül ayına yönelik dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda, eylül ayları özelinde bakıldığı zaman geçen ay en yüksek ihracat hacmine ulaştıklarını ifade etti.

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre eylül ayını 22 milyar 670 milyon dolar ihracatla kapattıklarını söyleyen Gültepe, ocak-eylül döneminde 187,5 milyar dolara ulaştıklarını aktardı.

Eylül ayında en fazla ihracat yapan ilk 5 il belli oldu!

Gültepe, son bir yıllık ihracatın 253,5 milyar dolar bandında gerçekleştiğini paylaşarak, şöyle devam etti:

"Sektörler özelinde baktığımız zaman bu ay 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörü ilk sırada yer aldı. Kimyayı 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv sektörü takip etti. Geçen ay 31 kentimiz ihracatını yükseltirken en fazla ihracat yapan ilk 5 kentimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa,  İzmir  ve  Ankara  oldu. Konya ve Amasya en fazla aylık ihracat rakamlarına ulaştı. Eylül ayında 1484 firmamız ilk defa ihracat yaptı. Yeni firmalarımızın ihracata katkısı neredeyse 128 milyon doları buldu. Geçen ay ortalama birim ihracat değerimiz ise 1,42 dolar bandında oldu.”

Eylül ayında en çok Almanya, ABD, Irak, İtalya ve Birleşik Krallık'a ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Gültepe, Polonya ve Özbekistan'ın aralarında yer aldığı 7 ülkeye aylık ihracat rekoru kırıldığının altını çizdi.

Eylül ayında en fazla ihracat yapan ilk 5 il belli oldu!

"YIL SONUNA KADAR 170 TİCARET HEYETİNE ULAŞMIŞ OLACAĞIZ"

Mustafa Gültepe, Türkiye'nin temel ihracat pazarı konumundaki Avrupa'da son 12 aydır talebin yavaş seyrettiğini anımsattı.

Avro bölgesinde imalatın PMI verisinin ağustos ayında yüzde 0,8 puan artmasına karşın halen eşik değerin altında bulunduğuna vurgu yapan Gültepe, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Avrupa'daki 29 ülkenin 2023’teki dış ticaretine baktığımız zaman 25'inin çelik, 21'inin demir ve demir dışı metaller, 19'unun tekstil, 19'unun kimyevi maddeler, 16'sının hazır giyim ithalatında ciddi düşüş olduğunu görüyoruz. ABD'nin çelik ithalatı yüzde 15 ve Almanya'nın demir ithalatı ise yüzde 19 oranında daraldı. Doğal olarak bu tablo ihracatımızı negatif etkiliyor. Avrupa ve Amerika, bizim için temel pazar olmaya devam edecek. Bir yandan da hem ihracatımızı yükseltmek ve hem dönemsel dalgalanmaların negatif etkilerini azaltmak için alternatif pazarlar bulmamız lazım.”

Milyonlara düşük faizli kredi müjdesi! Ayda 2 bin 973 TL taksitle kredi fırsatı başladı!

Aile Bakanlığı'ndan aile başına geri ödemesiz en düşük 35 bin TL yardım! Başvuru şartları peş peşe belli oldu!

BİM’de ekim indirimleri başladı! Emsan tava 239 TL’ye, 6+1 pasta servis seti 295 TL’ye, lüks post halı 399 TL’ye düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön