05 / 05 / 2024

Eymir Gölü kıyısına yapılacak otel için tepki gösterildi!

Eymir Gölü kıyısına yapılacak otel için tepki gösterildi!

Ankara' da Eymir Gölü’ ne 150 metre mesafedeki araziye otel yapılacak olmasını protesto eden çevre örgütleri, alandaki yapılaşmanın önünü açan plan değişikliğine tepki gösterdi...



Eymir Gölü’ne 150 metre mesafedeki araziye otel yapılacak olmasını protesto eden çevre örgütleri, alandaki yapılaşmanın önünü açan plan değişikliğine tepki gösterdi.


Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Eymir Gölü sınırında, yapılaşmanın önünü açan planı onaylamasına tepkiler sürüyor. Arazinin planda ‘ağaçlandırılacak alan’ olarak gösterildiğini belirten yaklaşık 100 kişilik grup, araziye gelerek basın açıklaması yaptı. 

Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği, Ankara’nın Eymir’i Platformu, CHP İl Başkanlığı üyeleri ve ODTÜ’lü öğrencilerden oluşan grup, basın açıklamasının ardından Eymir Gölü’ne yürüdü. Grup adına basın açıklamasını okuyan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na arazide acilen ağaçlandırma çalışması yapma çağrısında bulunan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, şunları söyledi:


ORMANA TEHDİT OLACAK

“Ankara’nın Mogan ile birlikte en önemli doğal gölü olan Eymir gölü elimizden alınmak isteniyor. Eymir Gölü’ne 150 metre mesafede yapılması planlanan otel projesi hayata geçtiği takdirde Eymir Gölü ve ODTÜ Ormanı tehdit altına girecektir. Eymir Ankaralılarındır. Bu yüzden Eymir’i savunuyor ve sahip çıkıyoruz. Eymir’i tehdit edecek projelerin ardındaki şirketleri tanıyor ve uyarıyoruz. Bakanlıktan Ankara’nın doğal yaşamını savunmak üzere harekete geçmesini ve Eymir’in yapılaşmaya açılmasını önleyerek, Eymir Gölü etrafında ağaçlandırma çalışmalarını acilen başlatmasını ve görevini yerine getirmesini istiyoruz.


ŞAİBELİ KAT İTTİFAKI TAPULARI

“Bulunduğumuz arazi ‘Doğal Koruma Alanı’ ve 1. derece SİT alanı olan Eymir Gölü2ne 150 metre mesafedeki bir arazi. Ankara’nın tek doğal alanı, ranta teslim edilerek 8 bloktan oluşan 275 kapasiteli 157 odalı bir otele dönüşecek. Şaibeli kat irtifakı tapularının da olduğu inşaatın devremülk şeklinde bir yapılaşma olacağını öngörüyoruz. Bu arazide başlayacak dev bir inşaat, bölgeyi yapılaşmaya açacağı için korunmalıdır.”


BİNALARIN YÜKSELMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Eymir Gölü çevresinde binaların yükselmesin izin vermeyeceklerini belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankara’nın nefes alanlarından birisinin daha ranta açılmasını protesto ediyoruz. Arazide yapılacak inşaatın ruhsat çıkmadan iptali için açacağımız dava kadar Ankaralıların da desteğine ihtiyaç var. Meslek odalarıyla vereceğimiz hukuksal mücadele sürecinden daha değerli olarak burada durup, binaların yükselmesine değil insanların bir aradalığını göstermeliyiz” dedi. Ankara’nın Eymir’i Palatformu Başkanı Seven Ağır da, “‘Eymir’i bize verin’ diyenlerin Mogan’ı neye çevirdiklerini gördük. Biz de ‘Mogan’ı bize verin kurtaralım’ diyoruz” ifadesini kullandı.


Hürriyet


Geri Dön