09 / 05 / 2024

EYT Bağ-Kur prim şartında büyük değişiklik! Her şey sil baştan değişiyor!

EYT Bağ-Kur prim şartında büyük değişiklik! Her şey sil baştan değişiyor!

SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesinin gündeme gelmesinden sonra tüm dikkatler gelecek açıklamalara çevrildi. Düzenlemenin yasalaşması durumunda beş sene erken emeklilik olanağı sağlanmış olacak.



PRİM GÜN ŞARTI NASIL DEĞİŞECEK?

Yeni sigortalı olan bir SSK'lı vatandaşın tam emeklilik için 7200 prim gününü doldurması gerekiyor.

Bağ-Kur’lu vatandaşlar ise gereken prim gün sayısı 9000 günü buluyor. Yapılacak düzenlemeyle prim gün şartının Bağ-Kur’lu vatandaşlar 7200 güne çekilmesi bekleniyor.

Böyle bir düzenleme yapılırsa Bağ-Kur’lu vatandaşlar 1800 gün prim daha az ödeyerek emekli olabilecek ve beş senelik bir avantaj söz konusu olacak.

EYT Bağ-Kur prim şartında büyük değişiklik! Her şey sil baştan değişiyor!

 3.5 YIL KURALI BİTER Mİ?

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan vatandaşların hangi kurumdan emekli olacağını, son 3.5 senedeki çalışmaları belirlerken, son yedi senelik sigortalılık süresinin yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor.

1 Ekim 2008 tarihi sonrasında sigortalı olan vatandaşların ise tüm çalışma hayatına bakılıyor. Hangi kurumdan daha fazla prim ödenmişse, orası emekliliği belirlemiş oluyor.

Eğer koşullar eşit hale gelirse, Bağ-Kur’lu vatandaşlar daha az prim ödemek için 1261 gün SSK'lı çalışma zorunluluğu ortadan kalkmış olacak.

Halkbank'tan 16.980 TL peşinatla müstakil ev! Süresi dolmadan başvurun!

Yüzbinlerce EYT’liye kötü haber! Emekliliğiniz bozulabilir! Sebebini duyunca saç baş yolacaksınız!

023 e-Devlet 4.336 TL yardım başvurusu başladı! Her ay ödenecek bu parayı hemen alın!


Geri Dön