30 / 04 / 2024

EYT 'de yeni bir detay ortaya çıktı! Maaşlar yükseliyor

EYT 'de yeni bir detay ortaya çıktı! Maaşlar yükseliyor

Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaşın emeklilik başvurusu, çalışmaya devam edecekler için çıkış ve giriş işlemleri de yoğun bir şekilde devam ediyor. EYT'de askerlik borçlanmasıyla ilgili prim detayı. İşte tüm ayrıntılar...



Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, emeklilik başvuruları yapılmaya başlandı. Halen belli konularda kafalarda soru işaretleri sürüyor.

Halen çalışmakta olanlar ile emekli olduktan sonra aynı şirkette çalışmaya devam edecek kişilerin işten çıkış ve emeklilik dilekçesi konusunda bazı kafa karışıklıkları devam ediyor. Prim ve askerlik borçlanmasıyla EYT'li olunabilir mi? Sorusunun cevabı da araştırılıyor. Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu EYT ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

Sigorta başlangıç tarihim 20 Eylül 1993 olup 5150 gün prim ödemem var. Askerliğimi 29 Ağustos 1991 ile 29 Kasım 1992 arasında 15 ay (450 gün) olarak yaptım. Askerliğimi borçlanarak bedelini ödemem halinde, sigorta başlangıç tarihim geri gelir ve 5600 gün primle emekli olabilir miyim?

Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 15 ay geri gelir ve emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekliliğinizde yaş aranmayacak, sigortalılık süresi ve prim aranacak. Sigortalılık süreniz yeterli olduğundan, askerlik borçlanmasıyla priminizi 5600 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz.

207 GÜN DAHA PRİM ÖDEYİP 60 YAŞI DOLDURACAKSINIZ 
5 Mart 1966 doğumluyum. 2 Temmuz 2001’de Tarım Bağkur’lu oldum. 13 yıl (4680 gün) prim yatırdım. Daha sonra tarım sigortasına da 1346 gün prim ödedim. 540 gün de askerlik yatırdım. Şu anda isteğe bağlı sigortaya prim ödüyorum. Askerlikle beraber 6793 gün prim görünüyor. EYT’den yararlanabilir miyim?

Tarım sigortasına ödenen primler SSK’ya sayılıyor. Tarım sigortası ve isteğe bağlı sigortaya prim ödeme tarihlerinizi bildirmemenize karşın, sorunuzdan son yedi yılda SSK’ya fazla prim ödediğiniz anlaşılıyor. SSK’da emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 207 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak isteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayıldığından, bu şartlarla emekli olabilmeniz için tarım sigortanızdan sonra isteğe bağlı olarak 41 aydan fazla prim ödememelisiniz.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön