21 / 05 / 2024

EYT için 9 bin prim gün şartı mı aranacak?

EYT için 9 bin prim gün şartı mı aranacak?

4.5 milyon kişinin beklediği EYT ile ilgili yasada 9 bin prim gün aranacağı iddiasına Posta Gazetesi SGK Uzmanı Erkem Sarısu yanıt verdi.



Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, okuyucularından gelen EYT  ile ilgili bir soruya yanıt verdi. Sarısu okuyucunun, "Prim gün sayısı kafama takıldı. EYT için 9000 gün prim aranacağı yani 9000 gün primi olanların yararlanacağı söyleniyor. Bu söylenti doğru mu acaba?" yönündeki sorusuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in EYT konusunda ortada bir çok iddia dolandığını ancak bu iddiaların hiç birinin doğru olmadığını, masalarında tek bir formül olduğu ve üzerinde çalıştıkları yasa tasarısının Aralık ayında tamamlanacağı yönündeki açıklamasını hatırlatarak, "EYT’de henüz hiçbir şey belli değil. Bu açıdan EYT’nin ne getirip ne götürdüğü yasa tasarısının tamamlanacağı Aralık 2022 ayında belli olur. Bize göre SSK’lılardan 9000 gün prim aranması bu seferde; “Emeklilikte Prime Takılanlar” (EPT) grubunu doğurur. Ve yeni mağdurlar yaratır. Bize göre özellikle sigortalı çalışanlar için 9000 gün aranması gibi bir düzenleme yapılmaz" şeklinde yanıt verdi.

Erdursun: "5 bin ve 3 bin 600 gün olmalı"

EYT ile ilgili sorunun başlangıcından bu yana konuyu sık sık gündeme getiren SGK Uzmanı Özgür Erdursun ise sosyal medyada paylaştığı mesajlarında EYT formülünde olması gereken prim gün sayısını belirtti. Erdursun, EYT’de SSK 4/a’da 1. EYT’lilerde tek formül 18 yaş baz alınarak kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 prim gün olması gerektiğini, SSK 4/a’da 2. EYT’lilerde tek formül 3600 gün prim ve kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş şartı ile emeklilik hakkının verilmesi gerektiğini dile getirdi.

EYT'lileri yakından ilgilendiriyor! Emeklilik yaşını düşürme yolları

BBP lideri Mustafa Desteci EYT'liler için tarih açıkladı!

Primi yetmeyen EYT'liye ucuz borçlanma imkanı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön