22 / 07 / 2024

EYT ile ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı! Bu tarihten önce dilekçe verenler yandı...

EYT ile ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı! Bu tarihten önce dilekçe verenler yandı...

Milyonlarca EYT’linin gözü kulağı bu düzenlemeye çevrildi. EYT'liler 2022'de emekli olanlardan daha düşük maaş alacak. Maaşını düşük olmak EYT’lilerin başvuracağı son tarih belli oldu.




EYT’LİLER NASIL YÜKSEK MAAŞ ALACAK?

Milyonlarca EYT’li ile yeni emekli olacak kişiler, ne kadar aylık bağlanacağını merak ediyor. Emekli maaşı, çalışma hayatı süresince Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas (brüt) kazanç tutarı, aylık bağlama oranı ve prim gün sayısına göre belirleniyor. SGK’ya bildirilen brüt kazancı ve prim gün sayısı fazla olanlar daha yüksek emekli maaşı alıyor.

Ancak, prim günü ve prime esas kazancı aynı olan vatandaşın emeklilik dilekçesi verdiği tarih de bağlanacak maaşın tutarı konusunda belirleyici olabiliyor. Enflasyonun ve milli gelir artış hızının zayıf olduğu dönemlerde fark düşük olurken, enflasyonun ve milli gelir artış hızının güçlü olduğu yıllarda fark çok açılabiliyor.

EYT ile ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı! Bu tarihten önce dilekçe verenler yandı...

2022’DE DİLEKÇE VERENLER NEDEN KAZANÇLI ÇIKACAK?

2022 yılında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına ocak ayında yüzde 25.47 zam yapılırken temmuz ayında ise yüzde 42.55 oranında zam yapıldı. Toplam zam yüzdesi 78.86 buldu. Bu duruma göre, dilekçeyi 31 Aralık tarihinden önce veren kişilerin emekli maaşı hesaplanırken yüzde 78.86’lık artış dikkate alınarak hesaplanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılının TÜFE artışını yüzde 64.27 olduğunu açıkladı. 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesi Orta Vadeli Plan’da ise yüzde 5 olarak tahmin edildi. 2022 yılı güncelleme katsayısında GSYH’deki yüzde 5’lik büyümenin yüzde 30’unu oluşturan 1.5 puanlık dilim dikkate alınacak. Böylece, dilekçeyi 1 Ocak tarihinden sonra verenlerin güncelleme işlemi (1.6673 güncelleme katsayısı uygulanarak) yüzde 66.73 oranında yükseltilerek gerçekleştirilecek. Aynı prim günü ve kazanca sahip iki vatandaştan dilekçeyi 1 Ocak 2023’te veren ile 31 Aralık 2022’de verenin emekli maaşı arasında yüzde 10’a yakın fark olacak.

EYT'de staj muamması! Çare için son şans

EYT’liler ne diyor? İşte EYT’lilerle yapılan anketten çıkan ilginç sonuçlar!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön