17 / 05 / 2024

EYT’de beklenen gün! Hararetli görüşmeler başladı! İşte EYT’nin SGK’ya maliyeti!

EYT’de beklenen gün! Hararetli görüşmeler başladı! İşte EYT’nin SGK’ya maliyeti!

EYT’lilerin beklediği emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. İşte detaylar!



Yapılan analize göre, 8 Eylül 1999 ve bu tarihten önce çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarından prim ödeme gün sayısı ya da sigortalılık süresi şartlarının değiştirilmeden sadece yaş şartının kaldırılması halinde hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişi hazır. Bu kişilerin 1,7 milyonu 4/a yani SSK, 89 bini 4/b yani Bağ-Kur ve 496 bini 4/c'li yani Emekli Sandığı kapsamında.

Emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda da bekleyecek olan 4/a'lı 3,5 milyon, 4/b'li 619 bin, 4/c'li ise 669 bin olmak üzere toplam 4,8 milyon kişi yer alıyor.

Halihazırda emekli olabilecek 2,2 milyon kişiden özel sektörde çalışan 4/a ve 4/b statüsündeki sigortalıların kamuda çalışan 4/a ve 4/c kapsamındaki sigortalıların ise yüzde 25'inin emekli olacağı ve yerlerine yeni personel alınacağı belirtilirken, düzenlemenin gelecek ay uygulamaya konulması ile 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/b prim kaybının SGK'ye maliyeti 144,7 milyar lira olarak hesaplamalar yapılığı da belirtiliyor.

PRİM İNDİRİMİ GETİRİLECEK!

Yaş şartının kaldırılması ile hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişinin ortalama yaşı 48,5 ve ortalama emekliliğe kalan süresi ise 6,3 yıl olarak hesaplandığı belirtildi. Şu anda emekli olabilecek 1,7 milyon işçinin yaklaşık yüzde 87'si aktif çalışma hayatında bulunuyor.

Banka sandıkları da birer sosyal güvenlik kuruluşu olarak hizmet verdiği için bunların da kamu sosyal güvenlik sistemine benzer şekilde düzenlemeden etkileneceği öngörülüyor. Bu düzenleme ile amaçlanan ise, işverenlerin maliyetlerinin düşürülmesi ve kayıtlı istihdamın teşvik edilmesidir. Emekli ve yaşlılık aylığı bağlanan vatandaşlardan en son çalıştıkları iş yerlerinde çalışmaya devam etmeleri halinde bu sigortalıları istihdam eden işverenlere 5 puanlık SGDP işveren hissesi prim indirimi verilecek. SGDP'ye tabi çalışma, emekli ve yaşlılık aylığı bağlananlara aylıkları kesilmeden çalışma olanağı veren bir uygulama şeklidir.

EYT’liler promosyonu alabilecekler mi? EYT promosyonu veren bankalar hangileridir? EYT banka promosyonu ne kadar?

İBB askıda fatura başvurusu nasıl yapılır? Askıda fatura ödendiğini nasıl öğrenebilirim?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön