28 / 04 / 2024

EYT'de borçlanma yapacakların bilmesi gereken çok önemli 2 detay!

EYT'de borçlanma yapacakların bilmesi gereken çok önemli 2 detay!

Askerlik borçlanması istenilen döneme saydırılabilir mi? Yurtdışı borçlanması Bağkur'a mı SSK'ya mı sayılır? İşte bu önemli iki sorunun yanıtı...



EYT düzenlemesi üzerindeki sis bulutları halen dağılmadı. Hangi şartlar anaracan, pirim gün sayısı kademeli mi olacak, askerlik borçlanması işe giriş tarihini öne çekecek mi? Doğum borçlanması aynı şekilde işe giriş tarihine etki edecek mi? gibi sorular hala kafaları karıştırıyor. Ancak  vatandaşlar SGK merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturmaya devam ederken, SGK uzmanları da vatandaşların bu konudaki sorularını yanıtlamaya devam ediyor.  Posta Gazetesi Yazarı Ekrem Sarısu okuyucusundan gelen soruları yanıtları. Askerlik borçlanması yapacakların ve yurtdışı borçlanması yapacakların bilmesi gereken çok önemli 2 detay şöyle:

ASKERLİK İSTENİLEN DÖNEME SAYDIRILIR MI?

Bilindiği gibi sigortalı çalışman hayatının bir bölümünü Bağkur bir bölümünü ise SSK statüsünde prim ödeyenlerin hizmet birleştirmesi yaparak, en çok hangi statüden ödenmiş primleri varsa o statüden emekli olabiliyorlar. Ekrem Sarısu, 4750 gün Bağkur, 806 gün de SSK'dan ödenmiş primi olan bir okuyucusunun, askerlik borçlanması yapması durumunda son 7 yıla sayılıp sayılmayacağı yönündeki sorusunu yanıtladı. Sarısu, askerlik borçlanmasıyla kazanılan günlerin son yedi yıl hesabına dahil edilebilmesi için askerliğin son yedi yılda yapılması gerektiğini belirtti. Askerlik borçlanmasıyla kazanılan günler askerlik yapılan tarihe mal edildiğini ifade eden Sarısu, SSK’dan emekli olmak için; Bağkur’dan sonra başlayan sigortaya 454 gün daha prim ödenerek primin 1260 güne tamamlaması gerektiğini kaydetti. Sarısu, SSK priminin 1260 güne tamamlanması halinde EYT'den emekli olunabileceğini dile getirdi.

YURTDIŞI BORÇLANMA SSK'YA MI BAĞKUR'A MI? 

Sarısu bir diğer merak edilen konuya da açıklama getirdi. Yurtdışı borçlanması yapmak isteyen bir okuyucusunun sorusunu yanıtlayan Sarısu, yurtdışındaki çalışma süresinin borçlanarak kazanılabileceğini belirterek, bu sürenin Bağkur'a sayıldığına dikkat çekti. SSK primi olan okuyucunun yurtdışında bulunduğu süreyi borçlanabileceğin ancak bu borçlanılan bu dönemin SSK'ya değil Bağkur'a sayılacağına işaret eden Sarısu, bu durumda Bağkur şartlarına tabi olunacağını kaydetti. Sarısu verdiği yanıtta, "Yurtdışı çalışmanızın 3400 gününü borçlanarak prim ödemenizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 2025’te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte Bağkur’dan yaş haddinden emekli olabilirsiniz (5400 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak)" ifadesini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön