20 / 11 / 2024

EYT'de kritik sorunun yanıtı! Primi eksik olanlar ne yapacak?

EYT'de kritik sorunun yanıtı! Primi eksik olanlar ne yapacak?

Yaş şartının tamamen kalkması durumunda en önemli konu eksik prim günlerinin tamamlanması olacak. EYT ile emeklilik için 60 güne ihtiyaç varsa doğum izni süresinin 2 ayını borçlanmak yeterli... İşte milyonları yakından ilgilendiren son dakika EYT haberinin detayları...




Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesini bekleyen milyonlarca vatandaş emeklilik hayatı için planlarına başladı. Düzenlemenin 26 Aralık'taki Kabine Toplantısı sonrası açıklanacağı konuşuluyor.

Yaş şartının tamamen kaldırılması durumunda en önemli konu eksik prim günlerinin tamamlanması olacak. Doğum borçlanması yapacaklar izin süresinin hepsi yerine yalnızca bir kısmını kullanabilir.

Örneğin, EYT ile emeklilik için 60 güne ihtiyaç bulunuyorsa doğum izni süresinin 2 ayını borçlanmak yetecek

SSK'lı olarak emekliliğe hak kazanan çalışanın memuriyette kazandığı fiili hizmet süresi zammı hizmet süresine eklenir ancak emeklilik yaşından düşülmez.

EYT ile emekliliğe hazırlananlar için bazı kritik detaylara ilişkin soruların yanıtları şöyle:

Memur olarak çalıştığım dönemde kazandığım yıpranma payı yaşı düşürür mü?

Sigortalı çalışarak memurluktan sonra 1260 gün SSK'lı olarak çalıştıysanız emekli olurken kamuda kazanılan yıpranma payı hizmet süresine eklenir ancak emeklilik yaşından düşülmez.

Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilir.

Çalıştığı şirkette hisse alan EYT kapsamında SSK'lı olarak emekli olabilir mi?

2008'den önce bir şirkette sigortalı çalışırken, hisse alanlar SSK'lı olarak sigortalılığını devam ettirebiliyor. EYT düzenlemesi kapsamından SSK'lı olarak emekli olabilir.

Ancak bu tarihten sonra çalıştığı şirkette hisse sahibi olanlar için Bağ-Kur sigortalılık hali başlar.

EYT ile 8 Eylül 1999'dan önce olduğu gibi 3.600 gün primle emeklilik mümkün olacak mı?
Mevcut tabloda 2 türlü EYT'li bulunuyor. Birincisi yaş şartı olmadan 5.000 günü, ikincisi de yaş yaş şartıyla 3.600 günle emekliliği bekleyenler var. 8 Eylül 1999'a kadar az primle yaştan emeklilik hakkı bulunuyordu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön