27 / 04 / 2024

EYT’den Bağkur’lular kaç gün primle emekli olur? Doğum borçlanması sayılır mı?

EYT’den Bağkur’lular kaç gün primle emekli olur? Doğum borçlanması sayılır mı?

EYT düzenlemesinde sona gelinirken, milyonlarca sigortalı da çeşitli yollarla primini tamamlayarak EYT kapsamına girmenin ve emeklilik hayaline kavuşmanın hesabını yapıyor. Bağkur’lu bir kişi toplam kaç prim günüyle EYT’den emekli olabilir? Peki doğum borçlanması sigorta başlangıç tarihini erkene çe



 

Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hayalini gerçeğe dönüştürecek Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde son aşamaya gelinirken,  vatandaşlar EYT’den emekli olmak için şartları oluşturup oluşturmadığını araştırmaya devam ediyor.

EYT düzenlemesinin şubat ayında yasalaşarak Meclis'ten geçmesi ve ilk emekli maaşlarının da mart ayında ödenmesi öngörülüyor.

 Henüz EYT ile ilgili bütün detaylar netliğe kavuşmamışken, doğum borçlanması, askerlik gibi konuların sigorta girişini öne çekip çekmeyeceği, kadroya yeni geçenlerin EYT kapsamına dahil olursa iş akitlerinin sona erip ermeyeceği, Bağkur'luların EYT'den kaç gün primle emekli olabileceği merak edilen konular arasında.

DOĞUM İÇİN BORÇLANMA

EYT ile ilgili merak edilen konulardan biri de kadınlarda doğum borçlanması. Posta Gazetesi’nden Ekrem Sarısu, EYT ile ilgili okuyucu mektuplarını yanıtladı.

 EYT’den Bağkur’lular kaç gün primle emekli olur? Doğum borçlanması sayılır mı?

Bir okurun 16 Aralık 1984 doğumlu olduğunu, 15 Eylül 2000 tarihinde staj girişi yaptığını, tam zamanlı çalışma döneminin ise 2002 yılında başlayıp 4630 gün prim ödemesi bulunduğunu soran bir okurun, “2017 ve 2019 tarihlerinde doğan iki çocuğum, ve 20 yıldan fazla sigortalılık sürem bulunuyor. Doğum borçlanması yapma yoluyla sigorta giriş tarihimi geri çekmem mümkün mü?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Yaptığınız doğumlar sonrasındaki iki yıl içinde prim ödenmeyen günler için borçlanma hakkınız bulunuyor. Fakat bu şekilde kazanacağınız primler doğum tarihlerinden sonraki iki yıllık döneme mal edileceğinden, sigorta başlangıç tarihinizi geriye götürmez. Doğumlarınız staj sigortanızla, normal sigorta başlangıç tarihleri arasında kalsaydı, borçlanma başlangıç tarihinizi geri çekiyor olurdu.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön