30 / 04 / 2024

EYT'li olan ama işten çıkarılma endişesi yaşayanlara güzel haber! Milyonlarca çalışanın merak ettiği yanıt!

EYT'li olan ama işten çıkarılma endişesi yaşayanlara güzel haber! Milyonlarca çalışanın merak ettiği yanıt!

EYT yasası kapsamında emekli olma hakkı kazanan birçok vatandaş, halen aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor. Ancak, bazı vatandaşlar, EYT ile emekli olduktan sonra işveren tarafından işten çıkarılma endişesi nedeniyle EYT başvurusu yapmaktan çekiniyorlardı. Milyonlarca çalışanın merak ettiği yanıt!



Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili olarak yürürlüğe giren kanun düzenlemesiyle emekli aylığı almaya hak kazanan vatandaşlar, artık işten çıkarılma korkusu yaşamadan emekliliklerini talep edebilecekler. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren bu düzenleme, EYT hakkı olanların iş hayatını daha güvence altına alacak.

Karar'ın aktardığı ayrıntılara göre; EYT yasasıyla emekli olma hakkı kazanan vatandaşların birçoğu aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor. Bu durum, çalışanların emekli aylığı ve kıdem tazminatında hak kaybı yaşamadan gelirini artırmalarına olanak sağlıyor. Özellikle emeklilik öncesi ve sonrası çalışılan süreler birleştirilerek, çalışanlar tüm çalışma dönemine ait kıdem tazminatını alabilecekler.

Emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmek isteyenler için iki seçenek bulunuyor: Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmak ya da emekli aylığını durdurarak çalışmaya devam etmek. Destek primi ödenerek çalışmaya devam edenler kıdem tazminatını talep edemese de, emekli aylığını kestirip çalışmaya devam edenler istediği zaman işten ayrılarak kıdem tazminatını alabilecekler.

 EYT li olan ama işten çıkarılma endişesi yaşayanlara güzel haber! Milyonlarca çalışanın merak ettiği yanıt!

Bununla birlikte, emeklilik nedeniyle işten ayrılanların kıdem tazminatı hakkı için 5 yıllık zaman aşımı süresi, işten tamamen ayrıldığı tarihten itibaren işlemeye başlayacak. Özel sektör çalışanları en son çalıştığı işyerinde geçen sürelerine göre kıdem tazminatını alırken, memurlar kamuda çalıştıkları süreyi baz alacaklar.

EYT düzenlemesinden yararlanan ya da emekli olduktan sonra çalışanların iş hakları da korunuyor. Emeklilik nedeniyle iş akdini sonlandıranlar için işveren, EYT haklarına dayanarak işten çıkarılamayacak. Bu durumda işveren, işçinin emekliliğe hak kazanmasını gerekçe göstererek iş akdini feshedemez ve çalışan, bu tür bir durumla karşılaştığında iş mahkemesine başvurarak dava açabilir.

 EYT li olan ama işten çıkarılma endişesi yaşayanlara güzel haber! Milyonlarca çalışanın merak ettiği yanıt!

Kamuda çalışanlar (memurlar) emekli olduktan sonra çalışmaya devam edemese de, kadroya geçen taşeron işçiler emekli aylığı almalarına rağmen çalışmaya devam edebilecekler. İşe iade davası süresince boşta geçen süre de kıdem hesaplamasına dahil edilecek.

Sonuç olarak, EYT hakkı olan vatandaşlar artık emekliliklerini talep ederken işten çıkarılma endişesi yaşamadan rahatlıkla emekli olabilecekler. İş Kanunu'nun sunduğu haklarla çalışanların gelirleri ve iş güvenceleri daha da güçleniyor.

Müjde... Müjde... Müjde: Havalar sonunda serinliyor! 240 saatlik serinleme dönemi başlıyor!
Emeklilere müjde! QNB Finansbank emekliye 9.200 TL’ye varan promosyon verecek!
İş Bankası'ndan son dakika müjdesi! Banka market alışverişi yapacaklara para verecek!

Geri Dön