25 / 07 / 2024

EYT'de kritik detaylar! EYT Kanunu çıkmadan ve çıktıktan sonra neler yapılmalı? Bu haberi mutlaka okuyun!

EYT'de kritik detaylar! EYT Kanunu çıkmadan ve çıktıktan sonra neler yapılmalı? Bu haberi mutlaka okuyun!

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı yarın Meclis’ten gelecek haberlerde olacak. EYT düzenlemesinin yarın TBMM’ye sunulması bekleniyor. Peki, EYT yasası çıkınca neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte uzmanından yanıtları…


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


EYT KANUNU ÇIKMADAN NELER YAPILMALI?

EYT de kritik detaylar! EYT Kanunu çıkmadan ve çıktıktan sonra neler yapılmalı? Bu haberi mutlaka okuyun!

1- EYT kapsamında olup olmadığınızı kontrol edin: E-Devlet üzerinden SGK hizmetlerine ulaşarak  'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi' bağlantısına tıklayıp 'Uzun Vade Başlangıç Tarihi'ni kontrol edin. Bu tarih eğer 8 Eylül 1999 ve öncesinde bir tarih ise EYT kapsamındasınız.

2-Hangi statüden emekli olacaksınız? SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı çalışmaları olanlar, son bin 261 gün hangi statüde prim ödendiyse, o statüden emekli olabilecek.

3- Sigortalılık sürenizi hesaplayın: EYT'liler için yaş şartı kaldırıldı ama sigortalılık süresi şartı devam ediyor. Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi şartı aranıyor.

4- Prim gün sayınızı hesaplayın: Prim ödeme gün sayısı şartına da dikkat edin. SSK'lılar için bu şartın 5 bin gün mü yoksa ilk kez sigortalı olunan tarihe göre kademelendirilmiş tabloya göre 5 bin 975'e kadar çıkan prim gün sayısı mı henüz belli değil. Ayrıca Bağ-Kur'lular için de kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 gün prim gün sayısı şartının 5 bin ya da daha düşük bir rakama indirilip indirilmeyeceği de belli değil. 5 bin günün altında olanların bu düzenlemeden yararlanmak için borçlanma, isteğe bağlı sigortalılık veya çalışmaya devam etme seçeneklerinden birisi ile gün sayılarını artırmaları gerekiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön