EYT’liler, emeklilik işlemlerini böyle hızlandırabilirsiniz! “Emekli olabilir” belgesi böyle çözülecek
EYT kapsamına giren milyonlarca kişinin bir anda sisteme yüklenmesi nedeniyle yaşanacak gecikmelerin önüne geçecek müjdeli haber geldi. Vakit alan önemli bazı işlemler internet üzerinden de yapılabilecek.
EYT düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olanları kapsayan düzenleme ile prim günü ve çalışma yılı şartını tamamlayanlar emekli olabilecek.
KIDEM TAZMİNATI SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Habertürk’te yer alan habere göre halen çalışanlar için önemli bir ayrıntı da kıdem tazminatı konusunda. Şu an çalışmayı sürdüren ve EYT’den emekli olacakların kıdem tazminatı alma hakkı da var. Normalde bir emeklinin emekli olmadan önce işyerinden kıdem tazminatını almak için, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumundan “emekli olabilir” yazılı belge alması gerekiyor.
Belge ile çalıştığı yere başvurarak iş akdini feshedenler kıdem tazminatını da alıyor ve emeklilik işlemlerini başlatabiliyor. EYT’den ilk aşamada yaklaşık 2,5 milyon kişinin emekli olması beklenirken, bu kişilerin önemli bir kısmı halihazırda çalışanlardan oluşuyor.
ÖNEMLİ KOLAYLIK GETİRİLDİ
Bu kadar kişiye emekli olabilir belgesi verilmesi süreci uzatacağı için önemli bir kolaylık getirildi.
Buna göre, EYT’den emekli olacakların SGK’dan “emekli olabilir” yazısı talep edilmeyecek. Milyonlarca kişinin yaratacağı yoğunluğun ve uzun bürokratik işlemlerin önüne geçilmesi, sürecin hızlandırılması için önemli bir karar alınarak, bu süreçte e-Devlet kullanılarak belge alınabileceği kaydedildi.
BELGE YERİNE GEÇECEK
Yapılan açıklamaya göre, hem çalışanlar, hem de işverenler e-devlet aracılığıyla “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” sayfasından emeklilik şartlarını kontrol edebileceği gibi, bu uygulamadan alınacak belgeler “emekli olabilir” yazısı yerine geçecek.
EYT’den emekli olmak isteyen kişiler, e-Devlet üzerinden oluşturacakları bu belgeler ile işverene başvurusunu yapacak ve hizmet akdini “emeklilik gerekçesi” ile feshettiklerini bildirecekler. İşverene ibraz edilecek yazıda fesih gerekçesinin “emeklilik” olduğunun yazılması ise kıdem tazminatını alabilmek için gerekli olacak.
Deprem bölgesinde çift maaş ödenebilir! Bölgede çalışanlar için önemli teşvik...
Cumhurbaşkanı açıkladı! Depremzedelere 15 bin TL taşınma yardımı başladı… Nasıl başvurulacak?
EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?