29 / 04 / 2024

EYT’lilere müjde! Mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! EYT’liler sevinçten havalara uçtu!

EYT’lilere müjde! Mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! EYT’liler sevinçten havalara uçtu!

EYT’nin yürürlüğe girmesiyle 2 milyonu aşkın kişi, çifte maaş hayali kurarken mahkemeden önemli bir karar çıktı. Tam 25 yıl boyunca çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra 'emekli çalıştırmıyoruz' denilerek kovulan çalışana mahkemeden müjde geldi.



EYT yasası Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Milyonlarca EYT’li, EYT emeklilik başvurusu için SGK’lara akın etti. Fakat EYT yasası sonrasında çok kritik iki gelişme yaşandı. Bunlardan ilki 25 sene aynı fabrikada çalışan EYT’li çalışanın göreve devamı ile ilgili oldu.

'EMEKLİ ÇALIŞTIRMIYORUZ' BAHANESİNE EMSAL KARAR

25 yıl süresinde çalıştığı fabrikadan emekli olduğu gerekçesiyle işten çıkartılan çalışan, İş Mahkemesi'ne başvurarak işe iade davası açtı. Davacı emekli işçi; emeklilik yüzünden yapılan fesihlere ilişkin yönetim kurulu kararının tarafsız olarak uygulanmadığını, davalı işveren tarafından yapılan feshin geçerli bir sebebe dayanmadığı belirterek işe iadesine ve mali sonuçlarına karar verilmesini talep etti.

EYT’lilere müjde! Mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! EYT’liler sevinçten havalara uçtu!

Davalı şirket avukatı, iş akdinin geçerli sebeple fesih edildiğini söyleyerek davanın reddini savundu. Mahkeme, davalı işverence yapılan feshin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi. Emekliliğin gelmesi durumunda iş sözleşmesi gereği geçerli sebeple fesih haklarının bulunduğunu bildiren şirket, yönetim kurulu kararı ile üst düzey yöneticiler hariç müdür ve alt kadrolarda çalışıp emekliliğe hak kazananların iş sözleşmelerinin fesih edildiği, bu kararın tarafsız ve genel olarak uygulandığını ifade ederek davanın reddine karar verilmesi talebiyle istinafa gitti.

İşte detaylar...

 


Geri Dön