15 / 05 / 2024

EYT’lilere müjde! Mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! EYT’liler sevinçten havalara uçtu!

EYT’lilere müjde! Mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! EYT’liler sevinçten havalara uçtu!

EYT’nin yürürlüğe girmesiyle 2 milyonu aşkın kişi, çifte maaş hayali kurarken mahkemeden önemli bir karar çıktı. Tam 25 yıl boyunca çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra 'emekli çalıştırmıyoruz' denilerek kovulan çalışana mahkemeden müjde geldi.



MAHKEME ‘08 KODU’NA VURGU YAPTI

Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karar verdi. Kararda; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20/2 maddesinde açık bir şekilde, feshin geçerli sebeplere dayandığının ispat yükü davalı işverene verildiği anımsatıldı. Kararda şöyle denildi:

"İşveren ispat yükünü yerine getirirken, öncelikle feshin koşullarına uyduğunu, daha sonra içerik bakımından fesih nedenlerinin geçerli (veya haklı) olduğunu kanıtlayacaktır. Olayda; davacının çalışma süresi 04 Kasım 1996-30 Mart 2021 tarihleri arasında olup, emeklilik(08) kodu ile çıkış bildirimi gönderilmiştir. Fesihten itibaren zorunlu arabuluculuk adımıyla sonrasında davanın hak düşürücü süre içinde açıldığı ve davacının iş teminatı hükümlerinden faydalandığı anlaşılmıştır.

EYT’lilere müjde! Mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! EYT’liler sevinçten havalara uçtu!

İlk derece mahkemesi kararını gerekçesinde; emekliliği gelen çalışanların iş sözleşmelerinin fesih edilmeleriyle ilgili yönetim kurulu kararının eşit – tarafsız olarak uygulanmadığını, fesih sebebinin açık - kati olarak ifade edilmediğini, davacı ile aynı statüde bulunup emekliliği gelmesine karşın çalışmaya devam edenlerin bulunduğunu belirtilmiştir. Bu durumda, işe iadeye ilişkin verilen karar dosya çerçevesine uygun olup, istinaf sebepleri yerinde görülmemiştir. Bu durumda incelenen kararın usûl ve esas yönlerden hukuka uygun olduğu anlaşılmış ve davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine kararı verilmiştir.”

İkinci el otomobil pazarında peş peşe yaşanan olaylar herkesi hayrete düşürdü! Kimse beklemiyordu! İşte son durum!

EYT yasasında çok konuşulacak gelişme! Kıdem tazminatı detayı dikkat çekti!

Borç yapılandırmada hangi borçlar silinecek? Resmi Gazete’de yayımlandı! İşte madde madde tüm ayrıntılar...


Geri Dön