15 / 05 / 2024

EYT’lilere çifte maaş müjdesi! EYT’liler bu haberle sevinçten havalara uçtu!

EYT’lilere çifte maaş müjdesi! EYT’liler bu haberle sevinçten havalara uçtu!

EYT resmen yürürlüğe girdi. EYT başvuru sürecinin ardından ilk maaşlar nisanda alınacak. İşlemlerin yoğunluk yüzünden yetişememesi durumunda ödemeler mayısa sarkacak fakat bu durumda çifte ödeme yapılacak.



Milyonların beklediği EYT düzenlemesi mecliste kabul edilerek yasalaştı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başvurular SGK'ya giderek veya e-Devlet’ten formların doldurulmasıyla gerçekleşecek. Yaş şartının kaldırılmasıyla beraber bağlı bulunduğu kurumun mevzuatına göre prim ve yıl şartını tamamlayan 2 milyon 250 bin EYT'li vatandaşın hemen emekliye ayrılması bekleniyor.

EYT'li vatandaşların büyük çoğunluğunun SGK kapsamında olduğu görülüyor. Bu kapsamındaki EYT'li vatandaşların yüzde 87'si ise halen bir işte çalışan sigortalılar. EYT emeklilik başvurusu çalışan kişiler için farklı, çalışmayanlar için ise farklı gerçekleşecek. Çalışmayan kişiler sadece emeklilik başvurusu yaparak işlemlerini başlatabilecekler.

EYT’lilere çifte maaş müjdesi! EYT’liler bu haberle sevinçten havalara uçtu!

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK EYT’LİNİN EMEKLİLİK BAŞVURU SÜRECİ

Edinilen bilgiye göre, çalışan EYT’li vatandaşlar için ise birkaç aşamalı bir başvuru süreci gerçekleşecek. Emeklilik başvurusu yapmak isteyen EYT’li vatandaşlar öncelikli olarak işyerlerinden çıkış belgesi alacaklar. Bu belge ile beraber emeklilik müracaatlarını gerçekleştirecekler. Daha sonra emeklilik kararının ardından tüm EYT'li vatandaşlar ve emekliler istedikleri bir işyerinde çalışabilecek. Çalışan emeklilerin maaşlarında herhangi bir kesinti olmayacak. Burada yegane istisna memur olmakta. Emekli olduktan sonra bir kamu kurumunda çalışan memurların emekli maaşları kesiliyor. Diğer emekli kişiler hem çalıştıkları işyerlerinden hem de SGK'dan maaş alabiliyor.

İşte detaylar...


Geri Dön