22 / 12 / 2024

Eyüp Muhcu: Kaçak yapılaşma yerleşim yerlerini savunmasız bıraktı!

Eyüp Muhcu: Kaçak yapılaşma yerleşim yerlerini savunmasız bıraktı!

TMMOB Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Giresun'da yaşanan sel felaketinin nedenini kaçak yapılaşma olarak açıkladı...



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Yüksek Mimar Eyüp Muhcu Giresun’un Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçelerinde 22-23 Ağustos 2020 tarihlerinde gerçekleşen sağanak yağışlar sonrasında yaşanan heyelan ve sel felaketlerinin sebebiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 

Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre; afette 5 kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Muhcu, çok sayıda vatandaşında heyelan ve sel sebebiyle zarar gördüğüne dikkat çekti. 

38 HES VAR 7 TANE DAHA YAPILIYOR

Kuvvetli yağışlar sebebiyle su baskını, heyelan ve sel riskinin devam ettiği bölgede kaygıların sürdüğünü belirten Muhcu, şöyle konuştu: 

“38 adet HES bulunan, 7 tanesinin ise yapımına devam edilen Giresun'da; HES ve baraj projeleri için ağaçların kesilerek bölgenin heyelana açık hale getirilmesi, derelerin akış rejiminin bozularak sel riskinin artırılması, yeşil alanlarda ve dere yataklarında imar affı yoluyla kaçak yapılaşmaya izin verilmesi yerleşim yerlerini afetlere karşı savunmasız bırakmış; yoğun yağış ve bölgede bulunan HES'lerin baraj kapaklarının kontrolsüz biçimde açılması ve baraj duvarlarının yıkılması yaşanan felakete neden olmuştur.”

YIKIMLARA SEBEP OLAN POLİTİKALAR DEVAM EDİYOR

Karadeniz Bölgesinde daha önce de Samsun, Artvin, Trabzon, Düzce ve daha pek çok yerleşim yerinde sel felaketi yaşandığına vurgu yapan Eyüp Muhcu, şunları kaydetti: 

-Yıkımlara sebep olan merkezi ve yerel yönetim politikaları, yaşanan acılara ve kayıplara rağmen sürdürülmektedir. Haziran ve Ağustos 2019'da Trabzon ve Düzce'de yaşanan sel felaketlerinin yıl dönümünde; bölgede afet risklerini azaltacak önlemlerin alınmadığı anlaşılmaktadır.

-Doğal değerlerini yitirerek afetlere açık ve güvensiz hale gelen kentsel ve kırsal yerleşim alanlarında; bölgede en fazla yağışın düştüğü sonbahar mevsimiyle birlikte önümüzdeki aylarda yaşanabilecek su baskını, sel ve heyelanlara karşı önlem alınmalıdır.

ÇEVRE KARŞITI YATIRIM VE PLANLAR DURDURULMALI

Muhcu, yaşanan afet sonrasında yaraların çabuk sarılması amacına ilişkin şöyle konuştu: 

-Toplum yararı ve sosyal devlet anlayışıyla bilim insanlarının, meslek odalarının, akademik kuruluşların ve tüm ilgili kesimlerin koordinasyonu ve işbirliği sağlanarak bölgede oluşan tahribat tespit edilmeli, yurttaşların uğradığı zarar telafi edilmelidir.

-Çevre karşıtı yatırım ve plan kararlarının ivedilikle durdurulması; asli sorumluluklarını yerine getirmeyerek bu felaketlere sebep olan sorumluların bağımsız yargıya ve topluma hesap vermeleri için mücadelemizi sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.

Ali Öztunç: Yanlış imar ve yapılaşmalar sel felaketlerini tetikliyor!

Giresun'daki selde 17 bina yıkıldı, 361 bina hasar gördü!


Geri Dön