Fahiş kiralar ucuz Anadolu kentlerine göç başlattı! Konut kiraları nasıl düşecek?
Kamu çalışanları, maaşa denk gelen kiralar ve artan hayat pahalılığı sebebiyle ucuz Anadolu kentlerine tayinlerini istemeye başladı. Peki konut kiraları nasıl düşecek? İşte ayrıntılar ve kiralık konut sektöründeki son durum...
Gayrimenkul sektörüne yönelik analiz hizmeti sunan endeksacom'un verileri kapsamında, haziran ayı itibariyle ortalama kiralar son bir yılda Muğla’da yüzde 73 arttı ve 14 bin 937 Türk Lirası'na, Antalya’da yüzde 310 artarak 10 bin 397 TL’ye ve İstanbul’da yüzde 168 artarak 8 bin 107 Türk Lirası'na ulaştı. Kira yükselişleri, bir dönem en cazip bölgeler arasında yer alan bu büyük kentlerin memur ve düşük gelirler için adeta mahrumiyet bölgesine dönüşmesine sebep oldu. Bu durum tersine göçün hızlanmasına neden olurken, aynı zamanda çalışmak için büyükşehirlere gelmek isteyenlerin de durmasını sağladı.
Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Sağlık sektöründe faaliyet gösteren bazı oyuncuların lojman yapımı için harekete geçtiği ortaya çıkarken, pek çok sektör temsilcisi, göçün yaşandığı bu kentlere yeniden cazibe kazandırmak için lojman yapımı, kira desteği, kooperatif modeliyle kiralık ev yapımı veya öğrenci yurdu gibi yetişkinlerin kalabileceği yurtların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman, kamu çalışanları için yüksek kiraların odluğu yerlerin artık mahrumiyet bölgesine döneceğine, bu sebeple bu bölgelerde kamuda daha fazla bekar çalışanın istihdam edileceğine vurgu yaptı.
Onların da iki-üç kişi bir araya gelerek ev tutmayı tercih edeceğini aktaran Ahmet Büyükduman ya da yetişkin yurdu gibi yurt veya otellerde kalmaya yöneleceklerini dile getirdi. Sürecin devam etmesi halinde kamunun okullara öğretmen bulmasının zorlaşacağına dikkat çeken Büyükduman, “ABD’de belediyeler öğretmen çekmek için lojmanlar yapıyor. Kiraların 2 bin ila 3 bin dolar olduğu yerlerde iyi öğretmenleri çekmek için 500 dolarlık kira yardımı veriyorlar” açıklamasında bulundu ve eskiden yoksun bölgelerde kamunun çalışanları için lojman yaparken, günümüzde ise Muğla, Antalya gibi kiraların çok yüksek olduğu bölgelerde Merkez Bankası’nın fiyat endeksi baz alınarak bölgesel bazlı kira desteğinde bulunabileceğine ya da lojman yapımının gündeme getirilmesinin gerekli olduğuna vurgu yaptı.
Bodrum, Marmaris ve Muğla gibi bölgelerin aynı zamanda birer emeklilik alanları olduğunun altını çizerek, "Bu kişilerin sahildeki mevcut evlerini kiraya verip, memleketlerine gitme ihtimali olabilir" dedi ve eskiden büyükşehirlerden sahillere emekli göçü olduğunu, şidmi ise ahillerden iç bölgelere emekli göçü olabileceğine dikkat çekti.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa da, aşırı derecede yükselen ev kiraları sebebiyle megakent İstanbul gibi bölgelerin başta memurlar olmak üzere bir sürgün bölgesi haline geldiğini ifade etti. “Memur en fazla 10 bin lira maaş alıyor ancak İstanbul’da 7 bin ila 8 bin TL’den aşağı kiralık ev yok. Lojmanların satılması da olumsuz etkiledi. O yüzden kimse İstanbul’a gelmek istemiyor. İstanbul’da olan da gitmek için elinden geleni yapıyor” açıklamasında bulunan Nizamettin Aşa, bu sebeple insanların ya bulundukları evi ya da ili değiştireceklerin altını çizdi ve arzın yükseltilmesi gerektiğini aktardı.
Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak da “Fiyat artışlarının böyle devam etmesi, insanların iş bularak daha uygun fiyatlı iç bölgelere göç etmesine neden olacak” açıklamasında bulunarak, kamu ve özel sektör çalışanlarının diğer şehirlere taşınmasıyla ilgili bir hareketlilik başladığına vurgu yaptı. "Bir de üniversite mezunu olup İstanbul’dan iş teklifi alan gençler de kiralar nedeniyle şu anda anne ve babalarının evinden çıkamıyor" diyen Bucak, yabancılara ikametgah sınırlaması gelmesiyle, bu evlerin yeniden kiralık şeklinde piyasaya sürülmek zorunda kalacağını, bu evlerin piyasaya sürülmesiyle fiyatlarda bir düşüş yaşanabileceğini aktardı.
Yükselen kira fiyatları sebebiyle eskiden İstanbul’a veya yazlık bölgelere gitmek isteyenlerin artık buraları tercih etmediğini söyleyen Realtyplus Franchising Kurucu Ortağı Özhan Carda, kooperatiflerin yeniden canlandırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu kooperatifler kamunun hazine arazilerini sadece düşük fiyata kiraya verilecek şekilde konut üretecek" diye konuştu.
Büyük kira krizi kapıda! Vatandaş evsiz yurtsuz kalacak
Yabancıya konut satışı Haziran'da rekor kırdı! En çok konut hangi ülke vatandaşlarına satıldı?