17 / 05 / 2024

Büyük kira krizi kapıda! Vatandaş evsiz yurtsuz kalacak

Büyük kira krizi kapıda! Vatandaş evsiz yurtsuz kalacak

Kira fiyatlarındaki fahiş zamlar nedeniyle vatandaş kirasını karşılayamaz duruma geldi. AKP hükümeti sözleşmelerde zam için yüzde 25 tavan fiyat belirlese de vatandaş için yeterli olmadı.



Kira fiyatlarındaki yüksek artışlar nedeniyle vatandaşlar barınma kriziyle karşı karşıya geldi. TÜİK'in paylaştığı verilere göre yıllık enflasyon 78.62 bandında.

Türk-İş’in haziran ayı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasında, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 6 bin 391 lira olarak paylaşıldı.

Buna karşın asgari ücretin 5 bin 500 lira olması ve yüksek kira bedelleri birlikte düşünüldüğünde tablo vatandaşlar için büyük bir problem teşkil eder hale geldi.

Büyük kira krizi kapıda! Vatandaş evsiz yurtsuz kalacak

İktidarın çözümü ise kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirmek oldu. Ancak bu sınırlama, yeni ev arayan kiracılara yardımcı olmadı.

‘YARISI ÖDEYEMİYOR’

Cumhuriyet'ten aktarılan bilgilere göre; CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ekonomik kriz karşısında vatandaşların kiralarını ödeyemediklerini söyledi. İstanbul’da yaşam maliyetinin bir yılda yüzde 86 arttığını belirten Tekin, “İPA araştırmasına göre İstanbulluların yüzde 95’i kiraların yüksek olduğunu düşünüyor. 16 milyon İstanbullu var. 6 milyon 400 bin kişi kirada yaşıyor. En az 3 milyon 200 bin kişi de kirasını ödeyemiyor. İstanbul’da kiracıların yarısı İstanbul’da temel barınma harcamasını karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Tekin “Erdoğan İstanbulluları açlığa, Türkiye’yi yoksulluğa mahkûm etti. Erdoğan’ın çıktığı mahallelerde çocuklar geceleri yatağa aç yatıyor. Pazar yerinde millet yerden çürük sebze topluyor. Kendi büyüdüğü sokaklarda dolaşma cesareti olsa, yarattığı yıkımı ve açlığı görecek. Sonbahar ve kış ayları zor geçecek..” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön