01 / 05 / 2024

Fatih Zeyrek Sarnıcı'ndaki tünel betonla kapatıldı!

Fatih Zeyrek Sarnıcı'ndaki tünel betonla kapatıldı!

İstanbul Fatih'te tarihi Bozdoğan Kemeri'nin hemen yakınındaki Zeyrek Sarnıcı'nda defineciler tarafından açılan 10 metre derinliğindeki tünel beton dökülerek kapatıldı.



Piri Mehmed Paşa Medresesi'nde definecilerin açtığı tünel, beton dökülerek kapatıldı. İstanbul Fatih'te tarihi Bozdoğan Kemeri'nin hemen yakınında bulunan Zeyrek Sarnıcı'nı su basması üzerine yandaki Piri Mehmed Paşa Vakfı yetkilileri, İSKİ ekiplerinden yardım istemiş, sarnıcın üst kotunda yer alan Piri Mehmed Paşa Medresesi'nin kalıntılarının bulunduğu alanda hazine avcılarının yaptığı kaçak kazı bölgesi ortaya çıkarılmıştı. Yaklaşık bir yıl boyunca sadece gece saatlerinde kazı yapan defineciler, derinliği 10 metreyi uzunluğuysa 30 metreyi bulan bir tünel kazmıştı. Piri Mehmed Paşa Mescidi'nden kaçak elektik hattı da çeken defineciler, profesyonelce kazdıkları tünelin kazı alanını da çadır ve tentelerle kapatmıştı.


10 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI

Skandalın ardından, 3 bin yıllık Zeyrek Sarnıcı'nın büyük zarar gördüğünü belirleyen Piri Mehmed Paşa Vakfı yetkilileri, tüneli kapatma kararı aldı. Vakıf yetkilileri, "Üç kamyon kaya getirip tünelin içerisine attık. 10 kişilik bir ekip iki gün boyunca tüneli kapatmak için uğraştı. Kaçakçıların kullandıkları kova, kürek, yatak ne varsa tünelin içine atıp beton döktük. Bu sırada ikinci bir tünel daha tespit ettik. Her iki tünel de kapatıldı. Bir daha böyle şeylerin yaşanmamasını diliyoruz. Bu tüneli kapatınca şimdilik sarnıca gelen su büyük bir oranda azaldı. Burayı kendi imkanlarımız ile kapattık ama kaçakçıların tekrar gelip kazıya devam etmesinden korkuyoruz" dedi.



Sabah


Geri Dön