15 / 05 / 2024

Zeyrek Sarnıcı, sergi salonu olacak!

Zeyrek Sarnıcı, sergi salonu olacak!

İstanbul 'un üçüncü büyük sarnıcı ve tek yer üstü sarnıcı olan Zeyrek Sarnıcı 'ndaki restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 1118 yılında Bizanzlıların yaptırdığı sarnıçta 5 yıldır süren çalışmaların ekim ayında tamamlanması planlanıyor



Zeyrek Sarnıcı 'ndaki restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor...

İstanbul 'un üçüncü büyük sarnıcı ve tek yer üstü sarnıcı olan Zeyrek Sarnıcı 'ndaki restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 1118 yılında Bizanzlıların yaptırdığı sarnıçta 5 yıldır süren çalışmaların ekim ayında tamamlanması planlanırken, bir zamanlar depo ve tinercilerin barındığı yer artık bir sergi salonu olarak hizmet verecek. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Yıllarca ihmal edilmiş bir eserdi. Böylesine önemli bir sarnıcın İstanbul 'un kültür hayatına kazandırılması için harekete geçtik. 1.5 yıl boyunca İSKİ 'yle sadece sarnıcı biriken atık sudan kurtarmak için çalıştık. Molozları temizledik. 8 metrelik bir tünel bulduk. Burasını bir sergi salonu olarak düşünüyoruz. çalışmalar bittiğinde önemli bir yere sahip olacak ” diye konuştu.

Osmanlı silahları yeniden sergide

Başbakan Erdoğan dün Topkapı Sarayı 'nda yenilenen Silah Teşhir Bölümü ve 4. avlu yapıları ile restore edilen Matbah-ı Amire 'nin açılışına katıldı. Emine Erdoğan, AB Bakanı Egemen Bağış, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Fener Rum Patriği Bartholomeos 'un da katıldığı açılışta konuşan Erdoğan “Ecdadımız üç kıtada hüküm sürmüş, o üç kıtaya da mücevher kıymetinde eserler bırakmıştır. Bugün bunların da takibini yapıyor, birçoğu harabeye dönmüş bu eserleri yeniden hayata döndürüyoruz ” dedi. Bakan Günay da “Burayı Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki görkemine mutlaka kavuşturacağız ” diye konuştu.
Vatan/Meltem Günay


Geri Dön